KA.DER: Gasp edilen 194 koltuğu istiyoruz!

15:00


ANKARA - KA.DER, Türkiye'de kadınların seçme ve seçilme haklarını elde etmelerinin 82. yılı ile ilgili yaptığı açıklamada, "TBMM’nin yüzde 50’sinin kadın olması gerekiyor. Yüzde 50’den azına razı değiliz, gasp edilen 194 koltuğu istiyoruz" dedi.

KA.DER Yönetim Kurulu Türkiye'de kadınların seçme ve seçilme haklarını elde etmelerinin 82. yılı ile ilgili yazılı açıklama yaptı. "Seçme ve seçilme hakkını elde etmenin 82. yılında, TBMM’deki 194 'kadın koltuğu' erkek işgali altında" denilen açıklamada, 82 yıldır, hemen her konuda birbirini yiyen erkek siyasetçilerin uzlaştığı tek konunun ise “kadınların siyasetten uzak tutulması” olduğu belirtildi.

'Bir parti dışında diğerleri kadın emeğini sömürüyor'

Mecliste dört siyasi partinin biri dışında tüm partilerin erkekleri iktidara getirmek için kadınların emeğini sömürdüğünü ve seçim listelerini yapmaya geldiğinde kadınlar yokmuş gibi davranıldığı vurgulanan açıklamada, "TBMM’deki partilerin kadın oranlarına bakınca, her kampanya döneminde adaletten, eşitlikten, pozitif ayrımcılıktan bahseden partilerin kadın-erkek eşitliği konusunda 'samimiyeti ve gerçek yüzü' de ortaya çıkıyor" ifadelerine yer verildi

Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

"AK Partili milletvekillerinin yüzde 10,73’ü (34 kişi), CHP’lilerin yüzde 15,04’ü (20 kişi), MHP’lilerin yüzde 7,5’i (3 kişi), HDP’lilerin yüzde 38,98’i (23 kişi) ve 1 de bağımsız milletvekili kadın 469 erkek milletvekiline karşın, 81 kadın milletvekili var. Başka bir deyişle 194 koltuk işgal altında"

Türkiye 105 ülke arasında 71'nci

Meclisteki Mehmet, Ali ve Mustafa isimli milletvekili sayısının toplamının bile kadın milletvekillerinin toplamından 12 fazla olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “BM 2014 Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi’nde Türkiye, 105 ülke arasında 71’inci, Dünya Ekonomi Forumu 2015 Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu’nda ise 145 ülke içinde 130’uncu sırada yer alıyor. Aynı rapora göre Türkiye mecliste kadın temsiliyetinde 86’ncı, bakanlık pozisyonlarında 139’uncu sırada bulunuyor.

Kadınların olmadığı Meclis 'doğal olarak' kadınlar için çalışmıyor. Aksine 'kadın ve çocuk düşmanı', tüyler ürpertici yasalar çıkarmaya çalışıyor, eşitsizlik ve adaletsizlik uçurumunu daha da büyütmek için elinden geleni yapıyor. Kadınların iş gücüne katılımının artması, erkeklerle eşit eğitim hakkına sahip olması, eşit işe eşit ücret verilmesi, çocuk yaşta evliliklerinin ve kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesi, yolsuzlukla mücadele edilmesi, çevre ve kadın dostu kentler için TBMM’nin yüzde 50’sinin kadın olması gerekiyor. Yüzde 50’den azına razı değiliz, gasp edilen 194 koltuğu istiyoruz. O koltukları alana kadar da mücadeleden vazgeçmeyeceğiz.”