Yüreği dağların özlemiyle dolu Dilan

09:25

İZMİR - İstanbul'da polis kurşunuyla katledilen Dilan Kortak'ın yaşamını yitirmesinin üzerinden bir yıl geçti. Dilan'ı anlatan babası, "O halkını çok seviyordu, en büyük hayali dağlara özlemini gidermekti" diyor.

İstanbul'da geçen yıl 5 ay için de 6 kadın politik infaz edildi, katledildi. Katledilen kadınlardan biri olan Dilan Kortak 3 Aralık gecesi İstanbul'un Sancaktepe ilçesinde düzenlenen bir ev baskınında katledildi. Dilan'ın soruşturmasında ise yine cezasızlık zırhıyla takipsizlik kararı verildi.

Kürdistan özlemi mücadelesine dönüşür

Dilan'ın ailesi ekonomik nedenlerden dolayı 1990'lı yıllarda Mardin'in Ömerli ilçesine bağlı Berti (Kocakuyu) köyünden İzmir'e gelir. İzmir'de büyüyen Dilan, devlet baskısı ve zulümle erken yaşta taşınır. Babası İbrahim, 1993 yılında "örgüte yardım ve yataklık" iddiasıyla tutuklanır ve 3 yıl 3 ay cezaevinde kalır. Dilan yüreğindeki Kürdistan'a olan özlemi özgürlük mücadelesine dönüştürür.

Babasıyla yoldaşlık ilişkisi kurar

Bir dönem HDP Karabağlar İlçe Gençlik Meclisi Eşsözcülüğü'nü de yapan Dilan, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için başlatılan imza kampanyasını gittiği her yere götürerek, imza toplamaya çalışır. Yine okuduğu Karabağlar Cumhuriyet Lisesi bahçesinde imza topladığı için okuldan atılır. Okuldan atılmasının ardından daha da öfkelenen Dilan mücadeleye daha sıkı sarılır. Dilan, babasıyla da aile ilişkisini kırarak yoldaşlık bağını örmeye çalışır, Bir gün Dilan babasına, " Bana artık heval de" demesinin ardından babası Dilan'ın aldığı karara saygı gösterir.

'Dilan halkını çok seviyordu'

Dilan'ı anlatan babası İbrahim Kortak, Dilan'ın okul hayatında hep başarılı olduğunu ve okumayı çok sevdiğini vurguladı. Dilan'ın her zaman halk için mücadele ettiğini belirten İbrahim, "Halkını çok seviyordu. Arkadaşları tarafından da çok sevilen biriydi. En büyük isteği dağlara olan özlemi gidermekti" dedi.
Dilan'ı katledenler ceza almazken kendisine kızının cenazesine katıldığı için soruşturma açıldığını hatırlatan İbrahim, "Haksız olan yargılanmıyor bizleri yargılıyorlar. İnsanı katledenler dışarıda gezerken, kendi çocuğumun cenazesine katıldığım için yargılanıyorum" dedi.

'Örgütlü kadından korkuyor'

Dilan'ın infaz edildiğini söyleyen İbrahim, "Devlet özellikle kadınların, öldürülmesine neden oluyor. Çünkü örgütlü kadınların gücünden korkuyorlar. Rahatlıkla gözaltına alabilecekken infaz ediliyor" diye konuştu.