Kadınlar yıkım kararına rağmen el emeği ürünlerini satmaya devam ediyor

09:28

ADANA - Seyhan Belediyesi'nin yıkım kararına karşı yıllardır kurdukları tezgahlarını terk etmeyen kadınlar, el emeği ürünlerini satmaya devam ediyor.

Adana'nın Seyhan ilçesi çarşı merkezinde bulunan Ahmet Kalfa Kültür Sokağı, CHP'li Seyhan Belediyesi tarafından kadınlara el emeklerini satmaları için tezgah açmak üzere tahsis edilmişti. Kadınların emeklerini değerlendirdikleri ve alıcıların ulaştığı yer olan sokaktaki pazarın kaldırılması bir süredir gündemde. Bu karara rağmen kadınlar el emekleri ile yaptıkları ürünleri satmaya devam ediyor. Emekçi kadınlardan biri olan 65 yaşındaki Sultan Döner de, yıllardır yaptığı el emeği ürünlerini satıyor. "Yıkım kararı bizi yıldırmayacak, biz ürünlerimizi satmaya devam edeceğiz" diyor.

'Kadınlar olarak dönüşümlü çalışıyoruz'

"Yaptığımız ürünler fabrikasyon ürünlerden çok daha özel ve kalitelidir" diyen Sultan, "Kendi ellerimiz ile yaptıklarımız bu işleri müşteriler çok beğeniyor çünkü el emeği bizimkisi, mağazalarda fabrikasyon ürünler gibi değiller. Biz burada kadınlar olarak dönüşümlü olarak çalışıyoruz, haftada üç gün ancak açıyoruz, yinede çok iyi geliyor bize. Evde işlerimizi yapmaya devam ediyoruz. Yaptığım bere, şapka, eldiven ve çocuk yelekleri, patiklerini bu tezgahta satıyorum, fiyatları da çok uygun yapılan ürüne göre değişiyor" ifadelerinde bulunuyor.

'Ekonomisi güçlü olan kadın yaşamda da güçlü olur'

Yaşam koşullarının zor olduğunu soğuk havaya rağmen işini severek yaptığını kaydeden Sultan, "Sabah erkenden buraya gelip tezgahımı açıyorum. Maddi durumumuz zayıf, ev kiramız var, her türlü sıkıntımız var, başka yerden bir gelirimiz. Burada çalışarak kimseye muhtaç olmuyoruz kendi geçimimizi sağlıyoruz. Kadınlar evlerinde oturmasınlar, erkeklere muhtaç yaşamasınlar. Kadın çok yaratıcıdır ve bu yaratıcılığı ile birlikte birçok başarılara imza atabilir. Bence kadınların yeri iş alanlarıdır çünkü ekonomisi güçlü olan bir kadın tüm yaşamında güçlü olması demektir" diye belirtiyor.