Atık kağıt işçisi Hatun: Kadınların güçlü olmalarını isterim

09:02


ANKARA - Hatun Yılmaz 10 yıldır atık kağıt işçiliği yapıyor. Aç kalmamak için bu işi yaptığını belirten Hatun 25 Kasım yaklaşırken kadınlara da şöyle sesleniyor: "Kadınların güçlü olmalarını isterim. Boş durmasınlar, ellerinden geldikçe kendi güçlerini göstersinler."

Türkiye'de yaşam her geçen gün zorlaşırken, bu ağır ve güvencesiz ortamda sömürüye en fazla maruz kalan kesim gene kadınlar oluyor. Ankara'da atık kağıt işçiliği yapan Hatun Yılmaz da bu zorlu koşullarda yaşamını atık kağıt ve plastik toplayarak geçindiriyor. Sabah erken saatlerinden geç saatlere kadar sokak sokak atık kağıt toplayan Hatun, bu işi yapan diğer emekçiler gibi daha güvenceli bir iş istiyor.

'Aç kalmamak için bu işi yapıyorum'

Yaşamının büyük bir bölümünü temizlik işleri ile geçindiren Hatun emekli olduktan sonra atık kağıt işçiliği yapmaya başlıyor. Yaklaşık 10 yıldır bu işi yapan Hatun, çoğu atık kağıt işçisi gibi geç saatlere kadar sokaklarda bulunuyor. Bu işi yaparken birçok sıkıntı yaşayan ve bazı erkekler tarafından engellemelerle karşı karşıya kalan Hatun, "Geçimimi zorda olsa bu işlerle sağlıyorum. Aç kalmak için bu iş yapıyorum" diyor.

'Kadınların güçlü olmalarını isterim'

"Atık kağıt işçiliği dışında hangi mesleği isterdin" sorusuna, "Başka bir mesleği hiç düşünmedim" cevabını veren Hatun, aynı zamanda iki kızına ve onların çocuklarına da bakıyor. Hatun 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'nde kadınlara, şöyle sesleniyor: "Kadınların güçlü olmalarını isterim. Boş durmasınlar ellerinden geldikçe kendi güçlerini göstersinler. Yani evde oturup da birinden para beklemesinler. Biz nasıl mücadele ediyorsak diğer kadınlar da mücadele etsin."

'Sokakları tüm zorluklara rağmen terk etmiyorum'

Sokakların çoğu zaman tekin olmadığını ve bu yüzden bazı sorunlarla karşılaştığını belirten Hatun, "Bazen madde bağımlıları ile karşılaşıyoruz. Zorla para isteyenler oluyor. Kimi zamanlarda tehditler alıyoruz. Korkuyoruz ama sokakları gene terk etmiyoruz" diyor. Ankara'da çok sayıda atık kağıt işçisi olduğunu söyleyen Hatun, kadın atık kağıt işçileriyle iletişimlerinin çok iyi olduğunu söylerken, birbirleriyle rekabet etmediklerini anlatıyor.

Zabıtaların işlerini engellediğini ve çöp arabalarına el koyduğunu söyleyen Hatun, "Devlet bizim ekmeğimize karışmasın, gitsin başka şeyleri engellesin. Ülkede var olan kötü şeylere engel olsunlar. Bizle niye uğraşıyorlar. Biz kötü bir şey yapmıyoruz. Ekmek paramızı kazanıyoruz. Geçinebildiğimiz kadar geçiniyoruz. Hırsızlık yapmıyoruz. Kimsenin kapısını çalmıyoruz bize ekmek ver diye, kendi gücümüzle mücadele ediyoruz" diye tepki gösteriyor.