Yasemin Çakal'ın duruşmasına katılım çağrısı

15:19

İSTANBUL - Kendisini öldürmek isteyen eşine karşı özsavunma hakkını uygulayan Yasemin Çakal'ın yargılandığı dava 7 Aralık tarihinde görülecek. Yasemin Çakal'a özgürlük isteyen kadınlar, tüm kadınlara da duruşmaya katılım çağrısında bulundu.

Eşinden sistematik şiddet gören ve son olarak öldürülmek üzereyken özsavunma hakkını kullanan Yasemin Çakal'ın yargıladığı davanın duruşması Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Duruşmaya çağrıda bulunan kadınlar, "Yasemin Çakal hayatına sahip çıkan bir kadın.
​Kendisinin ve çocuğunun hayatını savunmak için, onlara şiddet uygulayan, ölümle tehdit eden
​kocası Özkan K.’yi öldürmek zorunda kalan, bu yüzden de müebbet hapisle yargılanan bir kadın.
Biliyoruz ki Yasemin Çakal kendini savunmasaydı, ‘kocası’ tarafından öldürülecekti.
Oysa mahkeme heyeti, Yasemin'in maruz kaldığı sistematik şiddetle, evliliğin başından bu yana yaşadıklarıyla, neden ve nasıl canına tak ettiğiyle olay sırasında yaşananlar arasında bağlantı kurmak istemiyor! Yasemin'in meşru müdafaa hakkını yok sayıyor!" dedi.

'Derhal beraat kararı verilmeli'

"Yasemin öldürülmeyi kabul etmediği için hapse mi girecek?" diye soran kadınlar, "Ördüğümüz kadın dayanışması ile hem Yasemin'in ve onun durumunda olan yüzlerce kadının sesini duyurmaya çalışıyor, hem de cinsiyetçi yargı kararlarına bir yenisinin daha eklenmemesi için mücadele ediyoruz.
​ Yasemin gibi, sürekli saldırısına maruz kaldığı tecavüzcüyü öldüren Nevin gibi, ​şiddetine maruz kaldığı kocasını öldüren Çilem gibi erkek şiddetine direnen, bu şiddetin yarattığı alternatifsizlik içinde kendi adaletini arayan kadınların yaptığı meşru müdafaadır! Kendisini ve çocuğunu erkek şiddetine karşı savunan Yasemin Çakal hakkında meşru müdafaa hükümlerinin uygulanması ve derhal beraat kararı verilmesi gerekiyor! Daha geç olmadan hemen şimdi Yasemin'e Özgürlük!" ifadelerinde bulundu.

Adliyede, sokakta ve her yerde Yasemin'e ses vereceklerini kaydeden kadınlar, 7 Aralık tarihinde saat 13.30'da Bakırköy Adliyesi'nde olacaklarının bilgisini vererek, tüm kadınlara duruşmaya katılım çağrısında bulundu.