ŞİDDET ÇETELESİ Yazdır Kaydet

Erkekler Temmuz'da 19 kadını katletti

Şiddet Çetelesi
Ağustos 04 / 2015


 
JINHA
 
HABER MERKEZİ - Yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlenen bilançoya göre Temmuz ayında kadın yönelik saldırılar hız kesmeden sürdü. Erkekler Temmuz'da 19 kadını öldürdü; 12 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti; bir kadını fuhşa zorladı; 36 kadını yaraladı; 10 kadın ve kız çocuğunu taciz etti.
 
Yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlenen haberlere göre, erkekler Temmuz'da 19 kadını öldürdü; 12 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti; bir kadını fuhşa zorladı; 36 kadını yaraladı; 10 kadın ve kız çocuğunu taciz etti. Bunun yanı sıra 2015'in ilk yedi ayında ise erkekler 160 kadın öldürdü, 70 kadına tecavüz etti, 122 kadını fuhşa zorladı, 229 kadını yaraladı, 155 kadını taciz etti.
 
Bianet'in derlediği kadına karşı şiddet çetelesi şöyle: 
 
Cinayet: 19 kadın katledildi
 
Erkekler Temmuz'da 19 kadın ve yanlarındaki 2 erkeği öldürdü. Ayrıca 2 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunurken, şiddet gören 1 kadın ve tecavüze uğrayan 1 kadın ise şüpheli bir şekilde yaşamını yitirip kayıtlara intihar olarak geçti. Katledilen kadınların yüzde 16'sı boşanmak istediği/evden ayrıldığı için öldürüldü. Kadınların yüzde 47'sini eşleri, yüzde 16'sını babaları öldürdü: Bir kadını akrabası olan bir erkek, birini arkadaşı, üçünü babaları, ikisini damatları, dokuzunu eşleri, birini oğlu, ikisini sevgilisi öldürdü. Cinayetlerin yüzde 47'si ateşli silahlarla, yüzde 26'sı kesici aletlerle işlendi: Erkekler üç kadını av tüfeğiyle, birini baltayla, dördünü bıçakla, birini boğarak, üçünü boğazını keserek, birini döverek, beşini tabancayla, birini tüfekle öldürdü. Temmuz ayında kadın katillerinin yaşları 17 ila 67, öldürülen kadın ve kız çocuklarının yaşları 14 ila 67 arasında değişti. Kadın katlinin yaşandığı iller Afyon, Aksaray (3), Ankara, Bilecik, Giresun (2), İstanbul, İzmir (3), Kocaeli, Konya, Manisa, Mersin, Samsun, Tekirdağ ve Tokat.
 
Tecavüz: 12 kadın ve kız çocuğuna tanıdıkları tecavüz etti
 
Erkekler Temmuz'da 12 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti; bir kadını fuhşa zorladı. Tecavüzcülerin yüzde 67'si kadınların tanıdığı erkeklerdi: Bir kadına arkadaşı, bir kadına kocasının arkadaşı, birine bir hastane çalışanı, birine komşuları, üçüne sevgilisi, ikisine tanıdık erkekler, üçüne tanımadığı erkekler tecavüz etti. Tecavüzlerin yüzde 25'i evde, yüzde 25'i ise kadınların zorla götürüldüğü metruk binalarda yaşandı: Erkekler üç kadına evde, birine hastanede, birine metro istasyonunda, birine ormanlık alanda, birine otelde, ikisine sokakta, üçüne metruk binalarda tecavüz etti. Tecavüze uğrayan kadınlardan biri turistti. Temmuz'da tecavüzcülerin yaşları 15 ila 40, tecavüze uğrayan kadın ve kız çocuklarının yaşları 8 ila 41 arasında değişti. Tecavüzlerin yaşandığı iller Antalya, Balıkesir, Bolu, Bursa, Edirne, Erzurum (2), İstanbul, Kayseri, Kırıkkale, Kocaeli ve Samsun.
 
Şiddet - yaralama: 36 kadın yaralandı
 
Erkekler Temmuz'da 36 kadını yaraladı. Kadınların yüzde 53'ünü partnerleri (eşi, dini nikahlı eşi, erkek arkadaşı), yüzde 11'ini ise eski partnerleri (eski eşi, eski erkek arkadaşı) yaraladı: İki kadını babaları, birini damadı, ikisini dini nikahlı eşleri, birini doktoru, ikisini eski eşleri, ikisini eski erkek arkadaşları, ikisini eve giren hırsızlar, birini işyerinden bir tanıdığı, 14'ünü eşleri, dördünü oğulları, birini birliktelik teklifini reddettiği bir erkek, üçünü erkek arkadaşları, birini tanımadığı bir erkek yaraladı.
 
Kadınların yüzde 17'si ölüme sebebiyet verebilecek şekilde yaralandı, yüzde 78'i darp edildi: Erkekler üç kadını bıçakla, birini cisimle darp ederek, 28'ini darp ederek, birini işkence yaparak, birini kurusıkı tabancayla, ikisini tabancayla yaraladı.
 
Temmuz'da şiddet uygulayan erkeklerin yaşları 23 ila 55, şiddete maruz kalan kadınların yaşları 17 ila 55 arasında değişti. Temmuz'da şiddet - yaralama vakalarının medyaya yansıdığı iller Adana (5), Aksaray (4), Ankara (2), Antalya (3), Burdur, Denizli, Elazığ, Eskişehir, İstanbul, Karabük, Kocaeli (2), Maraş, Mersin (2), Muğla, Osmaniye, Trabzon (7) ve Urfa (2).
 
Tacizlerin yüzde 30'u Kuran kursunda yaşandı
 
Erkekler Temmuz'da 10 kadın ve kız çocuğunu taciz etti. Taciz olaylarının yüzde 40'ı evde, yüzde 30'u sokakta, yüzde 30'u ise Kuran kursunda yaşandı. Yedi kadın ve kız çocuğu cinsel tacize, biri sözlü tacize maruz kaldı; bir erkek bir kadının yatak odasının ve banyosunun duvarına delik açarak gözetledi; bir erkek ise uzaklaştırma kararını ihlal ederek boşanmak isteyen karısının evine gitti. Kadın ve kız çocuklarının dördü tanımadıkları erkekler, biri hizmet veren bir kişi, biri evine giren hırsız, biri boşanmak istediği eşi, üçü ise bir imam tarafından taciz edildi. Temmuz'da taciz vakalarının yaşandığı iller Adana, Bartın (3), İstanbul (3), Kocaeli, Manisa ve Samsun.
 
Bölgelere göre
 
Temmuz ayında toplam 78 erkek şiddeti, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, cinsel şiddet, tecavüz ve yaralama vakası basına yansıdı. Erkek şiddeti vakalarının yüzde 24'ü Karadeniz, yüzde 20,5'i Marmara, yüzde 20,5'i Akdeniz, yüzde 10'u Ege,'de gelişti Kürdistan' ise bu oran toplamda yüzde 6 buçuk oldu. 
 
Temmuz'da da erkek yargı iş başında
 
Kadına karşı erkek şiddetinin Temmuz ayındaki verilerde dikkat çeken bir diğer konu ise tecavüzcülerden sadece 3'ünün tutuklanması oldu. Bir diğer konu ise kadınların son dönemlerde geliştirdiği öz savunma temelinde kendisini korumasıydı. Bu kapsamda kendisine yaylada tecavüz etmeye çalışan erkeği tüfekle öldüren bir kadın da tutuklandı. Kadınlara tecavüz edip videoya çeken ve bu görüntülerle kadınlara şantaj yapan iki tecavüzcü tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
 
Kadınların erkeklere muhtaç olduğu anlayışı kadınları öldürmeye devam ediyor. Boşanmak istediği için öldürülen kadınlardan biri, ailesinin evine yerleşmiş ancak ailesinin ısrarıyla kocasıyla "barıştırılmıştı". Boşanmak isteyen bir kadın ise eşi hakkında çıkardığı uzaklaştırma kararına rağmen öldürüldü.
 
 
(şg/fk)