ŞİDDET ÇETELESİ Yazdır Kaydet

Erkekler Mayıs ayında 26 kadını katletti

Şiddet Çetelesi
Haziran 05 / 2015


 
JINHA
 
HABER MERKEZİ - Gazete, haber sitesi ve ajanslardan derlenen haberlere göre; erkekler Mayıs'ta 26 kadın ve bir kız çocuğunu öldürdü; yedi kadına tecavüz etti; bir kadını fuhşa zorladı; 27 kadını yaraladı; 31 kadın ve kız çocuğunu taciz etti. 2015'in ilk beş ayında erkekler 120 kadın öldürdü, 49 kadına tecavüz etti, 103 kadını fuhşa zorladı, 168 kadını yaraladı, 127 kadını taciz etti.
 
Kadın katliamları hız kesmeden sürüyor. Bianet'in gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği Mayıs ayında kadına karşı şiddet çetelersine göre;
 
Cinayet
 
Erkekler Mayıs'ta 26 kadın ve bir kız çocuğunu öldürdü. Bu cinayetlerin yanısıra bir kadının cesedi bulundu. İki kadının ise intihar ettiği iddia edildi. Kadınların yüzde 15'i boşanmak istediği, eski kocasının barışma teklifini reddettiği ya da evlenmek istemediği için öldürüldü. Kadınların yüzde 8'i çıkardıkları tedbir kararlarına rağmen, yüzde 8'i ise karakolda şikayetleri ciddiye alınmadığı için öldürüldü.
 
Bir erkek, karısını kızlarına mini etek aldığı bahanesiyle katletti. Kardeşi tarafından 19 yaşında katledilen bir kadın erken yaşta zorla evlendirilmiş ve daha yeni kocasından ayrılmıştı. Bir kadın, daha önce taciz ettiği için cezaevine giren ve serbest bırakılan komşusu tarafından katledildi. Bir erkek, daha önce de bıçakla yaraladığı eski karısını katletti.
 
Kadınların yüzde 42'si eşleri tarafından katledildi
 
Kadınların yüzde 42'sini kocaları, yüzde 15'ini arkadaşları, yüzde 15'ini ise eski eşleri öldürdü: 11 kadını eşleri (bunların ikisi sadece dini nikahlı eşleri), 4'ünü eski eşleri, 4'ünü arkadaşları, 1'ini ailesi, 1'ini akrabası olan bir erkek, 1'ini damadı, 1'ini evine giren hırsız, 1'ini kardeşi, 1'ini komşusu, 1'ini tanıdığı olan bir erkek katletti.
 
Katiller çoğunlukla ateşli silah kullandı
 
Cinayetlerin yüzde 65'i ateşli silahlarla işlendi: 10 kadın tabancayla, yedisi tüfekle, beşi bıçakla, ikisi boğularak, biri cisimle darp edilerek öldürüldü. Bir cinayetin nasıl işlendiği haberlerde belirtilmedi. Mayıs'ta katillerin yaşları 17 ila 80, öldürülen kadınların yaşları 19 ila 75 arasında değişti. Kadın katlinin yaşandığı iller Ankara (4), Antalya, Balıkesir, Çorum (2), Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Giresun, Iğdır, İstanbul (3), İzmir, Kastamonu, Kırklareli, Kocaeli, Mardin, Muğla, Nevşehir (2) ve Yalova.
 
Tecavüz
 
Basına yansıdığı kadarıyla Mayıs ayında yedi tecavüz ve bir fuhşa zorlama gerçekleşti. Tecavüzcülerin yüzde 71'i kadınların/kız çocuklarının tanıdıkları erkeklerdi: 2 kadına işverenleri, 1'ine aynı işyerinde çalıştığı bir erkek, 1'ine sevgilisi, 1'ine tanımadığı bir erkek tecavüz etti ya da tecavüz girişiminde bulundu. Bir toplu tecavüz vakasında ise tecavüze uğrayan kız çocuğuyla tecavüzcüler arasındaki tanışıklığa yer verilmedi.
 
Tecavüzlerin yüzde 33'ü evde, yüzde 33'ü işyerinde yaşandı: 2 kadın işyerinde, 2 kadın evinde, 1 kadın hastanede, 1 kadın araçta tecavüze uğradı. 1 toplu tecavüz vakasının gerçekleştiği yer haberlerde yer almadı. Basına yansıyan haberlere göre, tecavüzcülerden sadece ikisi tutuklandı.Mayıs'ta tecavüzcülerin yaşları 22 ila 63, tecavüze uğrayan kadın ve kız çocuklarının yaşları 14 ila 34 arasında değişti. Tecavüzlerin yaşandığı iller Antalya, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Kütahya, Mardin. Fuhşa zorlama vakasının yaşandığı il ise Adana.
 
Şiddet - yaralama
 
Erkekler Mayıs'ta 27 kadını yaraladı. Kadınların yüzde 15'i boşanmak istediği için ağır yaralandı. Yaralama vakalarının yüzde 15'i uzaklaştırma kararlarına rağmen gerçekleşti. Şiddet gören kadınların yüzde 7'si erken yaşta ve zorla evlendirilen kadınlardı. Eski eşleri tarafından uzaklaştırma kararlarına rağmen ağır yaralandılar.
 
Mayıs'ta şiddete uğrayan kadınların yüzde 30'unu ise trans kadınlar oluşturdu. Kadınların yüzde 26'sı kocalarından şiddet gördü: 7 kadını kocaları, 4 kadını sevgilileri, 3 kadını eski eşleri, 2 kadını babaları, 1 kadını eski sevgilisi, 1 kadını barda tanıştığı bir erkek, 1 kadını tacizci bir erkek yaraladı. Trans kadınların 2'si müşterileri, 6'sı tanımadıkları erkeklerin saldırısına uğradı.
 
Erkek şiddeti vakalarının yüzde 70'i ölüme sebebiyet verebilecek şekilde gerçekleşti: 8 kadın bıçakla, 6 kadın tabancayla, 1 kadın kesici aletle (ağaç oyma aleti), 1 kadın cisimle darp edilerek, 1 kadın üzerine benzin dökülerek, 8 kadın ise darpla yaralandı. Mayıs'ta şiddet uygulayan erkeklerin yaşları 26 ila 59, şiddete maruz kalan kadınların yaşları 17 ila 55 arasında değişti. Yaralama vakalarının yaşandığı iller Adana (5), Afyon, Antalya (3), Çorum, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, İstanbul (10), İzmir (2), Kocaeli ve Sakarya.
 
Taciz
 
Mayıs'ta 31 kadın ve kız çocuğuna yönelik taciz ve tehdit vakası basına yansıdı. Kadınların yüzde 87'si tanımadıkları erkeklerin tacizine uğradı: 1 kadın dini nikahlı eşi, 1 kadın eski sevgilisi, 1 kadın hizmet aldığı bir kişi, 1 öğretmeni, 27 kadın ise tanımadığı erkekler tarafından taciz edildi.
 
Taciz vakalarının 26'sı cinsel taciz, 1'i ısrarlı takip, 1'i sözlü taciz, 3'ü teşhircilik, 1'i tehdit şeklinde gerçekleşti. Tacizlerin yüzde 84'ü sokakta yaşandı: 26 kadın ve kız çocuğu sokakta, 2'si evlerinde, 1'i hizmet aldığı bir mekanda (kuaför), 1'i okulda, 1'i toplu taşıma aracında tacize uğradı. Taciz mağdurlarından biri turistti. Mayıs'ta taciz-tehdit vakalarının yaşandığı iller Adana (2), Aksaray, Bursa, Diyarbakır (6), Eskişehir (9), İstanbul (2), Kocaeli (4), Samsun (4), Şırnak ve Urfa.
 
Bölgelere göre erkek şiddeti
 
Şiddet çetelesine göre Mayıs ayında toplam 92 erkek şiddeti, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, cinsel şiddet, tecavüz ve yaralama vakası basına yansıdı. Şiddet olaylarının yüzde 34'ü Marmara, yüzde 18'i İç Anadolu, yüzde 12'si Güneydoğu Anadolu, yüzde 14'ü Akdeniz, yüzde 10'u Karadeniz, yüzde 8'i Ege'de, yüzde 4'ü Doğu Anadolu'da yaşandı.
 
Kadın örgütlerinden Mayıs ayı açıklaması
 
Sosyalist Kadın Meclisleri ise Nisan ve Mayıs ayında kadına karşı şiddet, taciz, tecavüz ve cinayet raporunu açıkladı. SKM Nisan ve Mayıs ayında en az 45 kadının katledildiğini belirtti. Nisan ayında 12 kadının intihar ederek, 24 kadının ise erkekler tarafından katledilerek yaşamını yitirdiği belirtilen raporda, Mayıs ayında ise 21 kadının erkekler tarafından katledildiğine yer verildi. 
 
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu da, Mayıs ayında 22 kadının katledildiğini belirtti. Kadınlardan 11 ise boşanmak ya da ayrılmak istediği için katledildiği be ayrıca işlenen cinayetlerinin yarısının ateşli silahla yapıldığını kaydetti.
 
(şg/fk)