Müftülüğün cinsel saldırıyı meşrulaştıran kitapları Meclis’e taşındı

14:10

ANKARA - CHP, Aile ve Dini Rehberlik Bürosu’nun “Mahremiyet Eğitimi Projesi” kitap setindeki “Tecavüzde sorunun odağında kadın var” ifadelerini meclise taşıdı.

CHP, müftülüğe bağlı Aile ve Dini Rehberlik Bürosu’nun başlattığı “Mahremiyet Eğitimi Projesi”nde kadınlara yönelik şiddet ve cinsel saldırıyı meşrulaştıran içerikleri Meclis’e taşıdı.

Durum, Birgün gazetesinden Nurcan Gökdemir’in 29 Kasım’da “Kadın fitne varsa oğlu, babası, kardeşi yanında da örtünmeli” başlıklı haberine ortaya çıkmıştı. Buna göre, “Mahremiyet Eğitimi Projesi” kapsamında düzenlenen eğitim seminerlerinde “Aşkın Mahremiyetine Dair” ismiyle altı kitaplık bir set hazırlandı. Prof. Dr. Orhan Çeker’in hazırladığı kitapta, “Kadın dekolteli sokağa çıktığında erkek sarkıntılık ettiyse suç ortaktır” ve “Tecavüzde sorunun odağında kadın var” gibi cinsel saldırıyı meşrulaştıran ifadeler yer alıyordu.

Konuyu Meclis’e taşıyan CHP, Başbakan Binali Yıldırım’a şu soruları yöneltti:

“* Aile ve Dini Rehberlik Bürosu’nun başlattığı “Mahremiyet Eğitimi Projesi” kapsamında, eğitim seminerlerine katkıda bulunması amacıyla altı kitaptan oluşan “Mahremiyet Eğitim Seti”nin yayınlandığı, altı kitap arasında “Kadın dekolteli sokağa çıktığında erkek sarkıntılık ettiyse suç ortaktır” diyen Prof. Dr. Çeker’in kitabının da bulunduğu iddiası doğru mudur?

* İddia doğru ise, “Kadın dekolteli sokağa çıktığında erkek sarkıntılık ettiyse suç ortaktır” diyerek kadını hedef gösteren ve kadının yaşayabileceği her türlü istismara olağan gözle bakan bir zihniyetin yansıması olan bir kitap, kadının mahremiyetini mi yoksa kadını istismar edeni mi korumaktadır?

* Tüm iddialar doğru ise, eğitim seminerlerine katkıda bulunması amacıyla altı kitaptan oluşan eğitim setinin incelenerek uygun bulunması kim ya da kimlerin bilgisi ile gerçeklemiştir?

* Konu ile ilgili inceleme başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır?

* “Aşkın Mahremiyetine Dair” konulu ve 6 kitapçıktan oluşan eğitim setinde kadının konuşması, makyajı, kaş alması gibi konuların yanında “Kadının mahremleri kimlerdir?” gibi sorulara yanıtlar verildiği ve 'Tecavüzde sorunun odağında kadın var', “Kadın yabancı erkeklerin dikkatini celbedecek şekilde koku sürünmemelidir. Kadın makyaj yapabilir, ama makyajını kendisine, kocasına saklayacaktır.”, “Ses çıkarmayan, başkasını rahatsız etmeyen ayakkabılar tercih edilmelidir.”, “Saç boyama meselesi de zamanımız kadınlarının bir belasıdır. Kadınlar saç boyama konusunda adeta birbirleriyle yarışıyorlar. Başkalarına gösteriş olsun diye saç boyama caiz değildir. Çünkü o insanı kibre ve şımarıklığa götürür.”, “Erkeklerle konuşurken kırıtmadan, en kısa şekliyle, fazla da laf etmeden, soracağı şeyi en kısa şekliyle sorarak kadının erkeklerle düz konuşmasının bir sakıncası yoktur.”, “Kaş alma ya da ‘estetik müdahale’ yerine göre caizdir, yerine göre değildir. Kadının normal yaradılışta bir yapısı varsa biraz daha estetikleşmek için müdahale caiz değildir. Bunu yaptığımız takdirde lanete uğrayacağımızı bilelim” ifadelerinin yer aldığı iddiası doğru mudur?

* Mahremiyet Eğitim Projesi kapsamında eğitim seminerlerine katkıda bulunması amacıyla seçilen altı kitaptan diğer beşinin ismi nedir ve yazarları kimlerdir?”
Ek alanı