'Kadın sağlığında toplumsal cinsiyet projesi' hayata geçiriliyor

10:30

JINHA

AMED - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığı tarafından "Kadın Sağlığında Toplumsal Cinsiyet Projesi" hayata geçiriliyor. Daire Başkanı Yüksel Aslan Acer, amaçlarının sağlık hakkına ulaşması noktasında toplumsal cinsiyet eşitliği sağlamak olduğunu ifade etti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığı tarafından "Kadın Sağlığında Toplumsal Cinsiyet Projesi" kapsamında DİES Otel'de çalıştay düzenlendi. Çalıştaya Kadın Politikaları Daire Başkanlığına bağlı kadın kurumları katılırken, açılış konuşmasını da Daire Başkanı Yüksel Aslan Acer yaptı.

'Ayrımcılık en üst düzeyde yaşanıyor'

Projenin temel amacının sağlık hakkına erişemeyen kadınlar için farkındalık yaratmak olduğunu belirten Yüksel, Kürdistan'da özellikle son dönemlerde kadınların savaştan herkesten daha fazla etkilendiğini söyledi. Savaştan kaynaklı yaşanan göçün süreci daha da ağırlaştırdığını vurgulayan Yüksel, "Kadınlar hem bedensel hem de ruhsal olarak bu dönemi ağır yaşıyorlar. Cinsel istismar ve aile içi şiddet en fazla zorlandıkları konudur. Kadına yönelik ayrımcılık kadınların sağlık alanında daha fazla mücadele etmesini gerektiriyor. Ülkenin üst düzeyinde kadınlara karşı ayrımcılık o kadar ileri gitti ki özellikle ayrımcılık ile mücadele ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaygınlaştırılmasını acil hale geliyor" diye konuştu.

'Toplumsal cinsiyet eşitliği hakkaniyetli bir şekilde sağlanmalı'

Kırsal alanda yaşayan kadınların doğum sürecinde kentte yaşayan kadınlara göre daha zor sağlık hakkına eriştiğinin altını çizen Yüksel, "Bu çalışma ile kırsal kesime ağırlık vermemiz gerekiyor. Refah düzeyi düşük ve orta düzeydeki kadınlara öncelik vermemiz gerekiyor projenin amacı da bu. Toplumsal cinsiyet eşitliği hakkaniyetli bir şekilde sağlanmalı ve ayrımcı söylemlerin de önüne geçilmeli" ifadelerinde bulundu.

'Sağlıkçılara yönelik eğitim verilecek'

Eğitim alan kadınların da bu projede aldıkları eğitimi hayata geçireceklerini dile getiren Yüksel, "Sağlık personellerine yönelik farkındalık çalışmaları yürütülecek. Yerel yöneyimler sivil toplum kuruluşları ile farkındalık çalışmaları yürütülecek. Basında kadın sağlığı, toplumsal farkındalık, savunuculuk çalışmaları yürütülecek" diye belirtti.

Çalıştay açılış konuşmasının ardından basına kapalı şekilde devam ediyor.

(sg-be/gc)