Her 8 kadından 1'i meme kanserine yakalanıyor

09:13

JINHA

HABER MERKEZİ - Kadınlarda görülen en yaygın kanser türünün meme kanseri olduğuna dikkat çeken uzmanlar, her 8 kadından 1'inde görülen hastalığın tedavisinde erken tanının önemine dikkat çekiyor ve "Senede en az bir kez muayene olun" uyarısında bulunuyor.

Günümüzde kadınlarda görülen en yaygın hastalıklardan olan meme kanserine ilişkin Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Onur Bora Aslan, önemli bilgiler verdi. Bora Aslan, günümüzde sekiz kadından birinin meme kanseri olduğunu, bu kanser türünde en önemli şeyin erken teşhis olduğunu söyledi.

'Yılda bir kez düzenli muayene yaptırın'

Meme kanseri oluşumunda 2 önemli faktör olduğuna dikkat çeken Dr. Bora, bunların kontrol edilebilecek ve edilemeyecek risk faktörleri olmak üzere ikiye ayrıldığı bilgisini verdi. Kontrol edilemeyen risk faktörlerini sıralayan Dr Bora Aslan, "Ailede meme ve yumurtalık kanseri öyküsü, kendisinde daha önce meme kanseri öyküsü, erken yaşta adet görmeye başlanması, geç yaşta adetten kesilme, meme dokusundaki yoğunluk artışı, ilk doğum ve emzirme yaşı kontrol edilemeyen risk faktörlerine girmektedir Kişi kontrol edilemeyen risk faktörlerinden herhangisi birine sahipse, senede 1 kere düzenli meme muayenesi yaptırmalı" dedi.

Bora meme kanserinin oluşumunda kontrol edilebilecek faktörler ise "Yanlış beslenme ve diyet, aşırı alkol tüketimi, sigara kullanımı, stres, hormon tedavileri, fazla kilo ve obezite olarak çeşitlendirebiliriz" diye sıraladı.

Risk faktörleri azaltılabilir

Kontrol edilebilen risk faktörlerini azaltmak için önerilerde de bulunan Dr Bora şu uyarılarda bulundu: "Kendi kendine düzenli meme muayenesi yapılmalı, yeterli ve dengeli beslenilmeli, gerekiyorsa bir beslenme danışmanından destek alınmalı, aşırı alkol ve sigara tüketilmemeli, stresten uzak durulmalı, korunma yöntemi olarak, doğum kontrol hapları yerine farklı yöntemler tercih edilmeli, düzenli egzersiz yapılmalı ve en önemlisi 40 yaşından sonra yılda bir kez meme muayenesi yaptırılmalı."

(fk)