PORTRELER Yazdır Kaydet

Bir miladın adı: Gülüşüyle dünyayı kucaklayan Arin

Portreler
Ekim 04 / 2016


 

 
Rabîa Êto-Gulan Botan/JINHA
 
KOBANÊ - "Kobanê düştü düşüyor" diyenlere Miştenur'dan gülüşüne dünyayı sığdıran bir kadın "Kürt kadınları daha son sözünü söylemedi" diyerek yanıt verdi, 5 Ekim 2014'te. Kobane'de bir miladın adı olan Arin Mirkan, yerelden enternasyonale köprü olarak tüm dünyaya 'Son sözü direnenlerin söylediğini' hatırlatıyor. 
 
Çağın 'umut kapısı' olarak nitelenen Kobanê direnişini ele alırken tarih Arin Mirkan'ın eyleminden önce ve sonra olarak ikiye ayrılıyor. İşgalcilerin adım adım kenti ele geçirdiği günlerde yeni bir direnme biçiminin ortaya çıktığı ses 5 Ekim'de kentin sembollerinden olan Miştenur Tepesi'nden geldi. Adı henüz dünyanın tüm kıtalarında 'devrimin yeni adı' olarak sembolleşmemişken bir kadının eylemi yankılandı.
 
Eylemin sahibi dağınık saçları ve ağız dolusu gülüşüyle YPJ'nin genç savaşçılarından Arin Mirkan'dı (Dilar Gencxemis). Miştenur'da yankılanan bu ses daha sonraları birçok kıtada kadınlar arasında tartışılırken 'ana cevap vermek' olarak yorumlandı. Arin'in eyleminden bir gün sonra 6-8 Ekim serhıldanları gelişti ve 136 günlük bir direnişin ardından Kobanê özgürleştirildi. Kobanê direnişi tarihte direnmenin yeni adı olarak var olacaksa şüphesiz Arin Mirkan bu direnişin miladı olarak tarih sayfalarında yerini alacak. 
 
Bir miladın adı 
 
Peki bir miladın adı olarak tüm dünya kadınlarının andığı Arin Mirkan kimdi. 1992 yılında Efrin Kantonuna bağlı Mabeta ilçesinde dünyaya gelen Arin Kürdistani değerlerine sıkı sıkıya bağlı bir ailede büyüdü. 2007 yılından itibaren devrimci kişiliği ön plana çıkan Arin, Rojava Devrimi'nin başladığı günlerde aktif olarak içinde yer alanlardan oldu. 3 erkek kardeşi ile birlikte özsavunma güçlerine katılan Arin Kobanê devrimin içinde yer almanın coşkusunu yaşadı ve yoldaşlarının anlatımıyla çevresindekilerde bunu hep hissettirdi.
 
'Kobanê düşmedi düşmeyecek' 
 
Kobanê'de YPJ'de komutanlık görevi alan Arin genç yaşına rağmen tecrübesi ile kritik günlerde, Miştenur Tepesi'nde görevlendirildi. Birilerinin ellerini ovuşturarak "Kobanê düştü düşüyor" diye naralar attığı günlerde 5 Ekim'de Miştenur Tepesi'nde fedai eylem gerçekleştiren Arin cevabını "Kobanê bir ruhtur düşmedi düşmeyecek" olarak verdi. 
 
'Son sözü direnenler söyler' 
 
Arin'in eylemini yapmadan önce söylediği son sözler dünyayı yönettiğini ve her şeyin ellerinde olduğunu sananlara 'direnenler son sözü söyler'in doğrulamasaydı:  "Kürt kadınları Kobanê direnişinde daha son sözünü söylemedi. Biz çetelerden korkmuyoruz. Sonuna kadar biz savaşacağız,  biz çetelerin eline geçeceğimize, kendi bedenimizi feda ederiz." 
Direnenlerin ve direnenlerin safında yer alanların sembolü olan Arin Mirkan'in eyleminin yıldönümünde birlikte direndiği arkadaşları JINHA'ya anlattı.
 
Miştenur özgürleştiğinde bizimle halay çekti  
 
Arin'le uzun bir dönemdir yaşamı paylaşan Penaber Leman şöyle anlatıyor: "Arin büyük hayallere sahipti ve onun için imkansız diye bir şey yoktu. O eylemini sadece çetelere karşı vermedi, aynı zamanda YPJ'ye de bir çizgiyi işaret etti. Eylemi sayesinde tüm dünya Kobanê umudunun etrafında birleşti. Miştenur özgürleştiği gün insanlar arayıp Arin için tepede ateş yakmamızı istedi. Büyük bir ateş yaktık ve orada Arin'in ve şehit düşen tüm yoldaşların bizimle halay çektiğini hissettik. Asıl zaferi o gün yaşadık."
 
'Coşkusu yaşarken de direnme sembolüydü' 
 
Arin'in yoldaşlarından YPJ'li Sorxwin Kobanê ise duygularını şöyle dile getiriyor: "Birlikte aynı cephede savaştık. Çocuksu gülüşü ve coşkusu ile bizim için yaşarken de direnmenin sembolü olmuştu. Arin ve diğer tüm şehit yoldaşlar bizim yolumuzun öncüsü oldu. Zilan ve Beritan çizgisini takip etti ve bize büyük bir zafer armağan etti. Son teknikle üzerimize gelen düşmana karşı asıl iradenin en büyük silah olduğunu gösterdi. Şengal'de kadınları esir alanlara karşı 'Kürt kadını asla teslim olmayacak' mesajını çok net verdi. Ondan sonra bir daha asla teslimiyet aklımızdan dahi geçmedi. Kobanê direnişi bir kadın direnişiydi ve bunun öncüsü Arin ve direnin tüm kadınlar oldu. Özgürlük umuduyla kazandık."
 
 'Ruhu bize çok şey öğretti' 
 
Bir başka yoldaşı YPJ'li Çiçek Doli ise Arin'in eyleminin anlamını şu cümlelerle dile getiriyor: "Herkesin umudunu azalttığı birilerinin 'düştü düşüyor' diye psikolojik savaş yürüttüğü günlerde Arin bize başka bir yol olduğunu gösterdi. Tarihi direnenler yazar dedi ve gitti. Onun hayali Kobanê sokaklarına geri dönmekti. Şimdi hayalini yaşatan binlerce yoldaşı var. İnsanların göçertildiğine katledildiğine tanık oldu. 'Bunun intikamı alınmalı' diyordu. Ruhu ile bize çok şey öğretti."
 
'O artık dünyanın kızı oldu' 
 
Arin için son sözü ise annesi Wahie Xenan "O artık sadece benim kızım değil, bu dünyadaki herkesi kızı" diye dile getiriyor: "Arin'im küçük yaştan itibaren devrimciydi. O Kürdistan'a ve tüm insanların eşitliğine inanırdı. Onu Kürdistan'in değerleri ve Önder Apo'nun felsefesi ile büyüttük. Ama o şimdi hepimizin öncüsü ve komutanı oldu. Bize bir yol gösterdi ve o yola layık olmaya çalışıyoruz. Kızım bu dünyadaki tüm direnenlere yol gösteren umut oldu."
 
(fk)