MEDYA KRİTİK Yazdır Kaydet

KADIN CİNAYETİ HABERİ NASIL YAPILMAZ 101

Medya Kritik
Mart 31 / 2016


 

 
Elçin/CinsoMedya
 
Yine bir erkek “sevdiği” kadını öldürmüş. Şanlıurfa’da servis şoförlüğü yapan Mahmut Zafer O., 37 yaşındaki Sibel Çadırcı‘yı boğarak öldürdükten sonra halıya sarmış sonra da cesedinin üstüne kolonya döküp yakmış. Sibel Çadırcı üç çocuk annesiymiş. Zaten Mahmut Zafer O., bu çocukların servis şoförüymüş. Çocuklar evdeyken evi basıp annelerini öldürüyor. Polise ve itfaiye haber verenler de onlar.
 
Yine her zamanki gibi kan donduran bir olay. İddia edilen, servis şoförü ile maktulün ilişkisi olduğu. Genelde bu ilişkinin aslında nasıl olduğunu biliriz, tek taraflı tacizden ibarettir. Ama sanrılar içindeki adamlar hep bir ilişki yaşadıklarını düşünürler. Yine de, yaşanan ilişki gerçek bile olsa, bu durumun kadına yönelik erkek şiddeti ile alakası olamaz ve hiçbir şekilde bir cinayeti hafifletmek için kullanılamaz. Bir kişinin kişisel seçimleri, onun öldürmesini meşrulaştırmaz. 
 
Oysa Sabah gazetesi, gördüğünüz üzere haberi ana sayfadan “Yasak aşk ölümle bitti” şeklinde veriyor. “Sevgilisini eve aldıktan sonra…” diye imalı imalı alt başlık eklemeyi unutmadan. Böyle bir haberleştirme tam da kurbanı suçlamak dediğimiz şeydir, katil yerine başına gelenler için kurbanın suçlandığı, erkek katilin belki de erkek egemen güdülerle kayrıldığı bir haberleştirme. Benzerlerini tecavüz haberlerinde de görüyoruz.
 
Haberin içeriğindeki başlık ise “3 Çocuk Annesi Kadın Boğularak Öldürüldü”. Nispeten daha düzgün, herhangi bir ahlaksızlık iması yok, kendin ettin kendin buldun demeye getirmiyor. Yalnız başka bir sorunu var. Failden, erkek şiddetinden bahseden bir haber başlığı değil.
 
Sibel Çadırcı’nın veya gün aşırı öldürülen her bir kadının öldürülmesi politiktir. Kadın cinayetleri rastgele tek tek kadınların öldürülmesi değildir, bu cinayetler birbirlerinden izole vakalar sayılamazlar. Karşı karşıya olduğumuz şey, sistematik olarak bir cinsin diğerini öldürmesi, kadına yönelik her türlü şiddetin normal sayılması, çünkü bütün bunların sistem tarafından kadına yönelik önyargılar, ayrımcılıklar, hak gaspları ile yolunun hazırlanmasıdır. Bu sistemin esaslı parçalarından birinin de medya olduğunu unutmamak gerek. Medya böyle haberler yapmaya devam ettikçe, şiddet “zaten hak eden kadınların başına gelen münferit bir olay” olmaya devam edecek.
 
Kaynak: CinsoMedya