MEDYA KRİTİK Yazdır Kaydet

Cinsel istismarı ‘zorla ilişki’ olarak meşrulaştıran eril medya

Medya Kritik
Eylül 22 / 2016


 
 
JINHA 
 
HABER MERKEZİ – Eril medya yine çocuğun cinsel istismara maruz kaldığı haberini “zorla ilişki” olarak tanımlayarak erkeğin saldırısını meşrulaştıran yöntemlerine devam ediyor. Ana akım medya çocuğa yönelik cinsel istismarı "zorla ilişki" olarak görüyor ve çocuğu nesneleştirerek magazin malzemesi haline getiriyor.  
 
Edirne'nin Keşan ilçesinde 16 yaşındaki çocuğun maruz kaldığı cinsel istismar medyada yine eril dille yayınlanarak, yaşanılan mağduriyet ‘magazin malzemesi' haline getirildi. Cinsel istismar "68'lik sapık 16 yaşındaki kıza 5 sene tecavüz etti", "Baldızının kızını tehdit ve şantaj ile...", "Edirne'de iğrenç tecavüz haberi!" başlıklarıyla yayınlanırken, Türkiye'nin en fazla okunan gazetelerinden Hürriyet ise, "Baldızının 16 yaşındaki kızıyla zorla ilişki suçlamasıyla tutuklandı" başlığıyla çocuğa cinsel istismarı "zorla ilişki" olarak gördü. 
 
Erkeği aklama yöntemi: Evli ve 2 çocuğu var
 
Cinsel istismara "sekse zorlama", "ilişkiye zorlama" olarak bakan eril medyada çocuğun kimliğini açık edecek şekilde akrabalık ilişkileri net bir şekilde verildi: "Olay, ilçeye bağlı Akhoca Köyü’nde meydana geldi. İddiaya göre, Akhoca Köyü’nde çiftçilik yapan evli ve 2 çocuk babası Hikmet Pamuk, yaklaşık 5 yıl önce baldızının kızı olan E.E.’ye tecavüz etti. Hikmet Pamuk, ilerleyen süreçte de E.E. ile tehdit ve ilişki sırasında cep telefonuyla çektiği görüntülerle şantajda bulunarak köydeki evin yanı sıra Keşan’daki bir evde zorla birlikte olmaya devam etti." 
 
Hikmet’in evli ve 2 çocuk babası olması detayının bu haberde herhangi bir önem taşımaması gerekirken, çocukları olan birinin böyle bir saldırıda bulunması şaşkınlıkla karşılanıyor.  
 
‘Küçük kızın’ evlilik planı!
 
Medyanın haberde en fazla dikkatini çeken konu ise "erkek arkadaşından ayırdı" ara başlığıyla verilen bölüm oldu. Haberde çocuğun yaşına sürekli vurgu yapılmasına, "küçük kız çocuğu" denilmesine rağmen evlenmeyi düşündüğü ve istismarın erkek arkadaşından ayrılmasına neden olduğuna vurgu yapıldı. 
 
(gc/sy)