Kışın sıcak giysileri Ümü'nün tezgahında

09:01

WAN - Van'da tek kadın seyyar satıcı olan Ümü Çırak, tezgahında soğuk kış aylarının kurtarıcısı olan yün çorap, kazak, içlik ve fıtık sancısına iyi gelen diz ve bel korsesi satıyor.

Van'da havaların soğuması ile birlikte sokaklarda kurulan tezgahlarda kışlık ürünler satışa çıkarıldı. Van'ın en işlek sokaklarından olan Sanat Sokağı'nın hemen hemen her köşesinde seyyar satıcıları görmek mümkün. Zabıtaların uyarılarına aldırış etmeyen seyyar satıcılar tek geçim kaynaklarını bırakamıyor. Neredeyse tamamı erkeklerden oluşan seyyar satıcılar arasında bir de toplumsal cinsiyet rollerini yıkan Ümü Çırak var. Ümü, yıllardır seyyar satıcılık yaparak evini geçindiriyor.
Tezgahında Serhat'ın soğuk kış aylarının kurtarıcısı olan sıcacık yün çorap, kazak, içlik ile fıtık sancılarına derman olan diz ve bel korsesi satan Ümü, halkın da yoğun ilgisi ile karşılaşıyor. Eşi ile birlikte Isparta'da yaşayan Ümü, kış aylarının gelmesi ile birlikte yönünü Serhat'ın en soğuk illeri arasında yer alan Van'a çeviriyor. Ümü, sıcak havasından dolayı Isparta'da halktan rağbet göremeyen kışlık ürünlerini, Van'a getirerek burada halka ulaştırmak için çabalıyor.

Van'ın dondurucu soğuğuna rağmen ara sokaklarda tezgahını sabahın erken saatlerinde kuran Ümü, akşam saatlerine kadar satış yapıyor.