Muradiye'de 'Kadın Aş Evi' ve 'Kadın Emeği Açık Pazarı' açılıyor

09:13

WAN - Muradiye'de kadın istihdamını artırmak ve kadın emeğinin görünür kılmak amacıyla 'Kadın Aş Evi' ve 'Kadın Emeği Açık Pazarı'nı en kısa zamanda hayata geçireceklerini dile getiren Belediye Eşbaşkanı Safure Güneş, çalışmalarına devam edeceklerini vurguladı.

Eşbaşkanlık sisteminin hayata geçirilmesiyle yerel yönetimlerde kadın çalışmaları yaşama geçmeye devam ediyor. Van'ın Muradiye ilçesinde kadın emeğini görünür kılmak amacıyla Belediye çalışmalarına devam ediyor. Kadınca yönetimi esas alan Muradiye Belediyesi kadınlar için, "Kadın Emeği Açık Pazarı" ile "Muradiye Belediyesi Kadın Aş Evi" projelerini hayata geçiriyor. Belediyenin kadın çalışmaları hakkında bilgi veren Muradiye Belediye Eşbaşkanı Safure Güneş, amaçlarının kadınların yaşamlarını kolaylaştırmak olduğunu belirterek, çalışmalarını kadınların talepleri doğrultusunda gerçekleştirdiklerini kaydetti.

'Esnaf kadınlara yardımcı olacağız'

İlçede cafe ve lokantaların erkeklere göre yapıldığına dikkat çeken Safure, Kadın Aş Evi'nin tamamen kadınların taleplerine göre düzenleneceğini söyledi. Safure, kadınlara yönelik çalışmalar arasında Kadın Mutfağı'nın da olacağını dile getirerek, ilçede işyeri açmak isteyen kadınların isteği doğrultusunda yüzde 25 indirim yapılacağının belediye meclisi kararıyla hayata geçirildiği bilgisini verdi. Safure, "Böylelikle yeni esnaflığa başlayan kadınlara yardımcı olacağız. Dükkan yapımı ve mimarlar ile beraber bilgi alışverişimiz oldu. İlçede bütün mekânlar erkeğe göre yapılıp tahsis edilmiştir. Kadınlar burada çok nadir ailesi ile beraber dışarıya çıkabiliyor. Bizler kadınların rahatça gidip oturabilecekleri bir yer olmasını istedik. Böylelikle kadınlar içinde iş istihdamı olacak" dedi.

'Kadınlar el işine ciddi emek veriyor'

Safure, mahallelerde kadınlarla bir araya gelerek aldıkları karar doğrultusunda kadın emeğinin görünürlüğünü sağlamak amacıyla Kadın Emeği Açık Pazarı'nın açılacağını söyledi. Safure, "Sadece kadınlardan oluşan bir semt pazarı istenildi. Bizlerde fark ettik ki kadınlar evlerinde el işleri ile ciddi emek veriyor. Ama emeği görünmüyor. Kendilerinin satışa sunabilecekleri bir alanları yok. Alan olmayınca yok denecek bir fiyata tuhafiyelere, başka bir ilçede ya da erkek seyyar satıcıya satışı için veriyor. Bizde bu doğrultuda yola çıkarak ilçemize bir caddeyi haftanın bir günü trafiğe kapatacağız. Belediye tarafından verilecek olan birkaç tezgah ile kadınların bu sıkıntısı da giderilecek. Böylelikle kadınlarda yaşamda görünür hale gelip emeklerinin karşılığını alabilecekler" diye konuştu.

'Kadınlara ücretsiz hizmet sunuyoruz'

Muradiye'de kadınlara yönelik çalışmaların sağlık, eğitim ve benzeri konularda devam ettiğini dile getiren Safure, son olarak, "İlçede çok fazla kadın sürücü yok. Bu noktada yardımcı olmaya çalıştık. Bunun dışında belediye bünyesinde açmış olduğumuz sağlık kliniğimiz var. Klinik aracılığıyla kadın ve çocuklara sağlık hizmeti veriliyor. Eğitim konusunda ise okuma yazması olmayan kadınlara ücretsiz hizmet sunuyoruz" dedi.