Derik’te 12 saat zeytin kıran kadınlar

09:17

JINHA

MÊRDÎN - Derik’te kadınlar büyük emekle ağaçtan topladıkları zeytinlere,  hasat sonrasında şekerlendirme işlemini gerçekleştiriyor. Günde 12 saatten fazla çalışan kadınlar emeklerinin karşılığını almak istiyor.

Zeytinleriyle bilinen Mardin’in Derik ilçesinde şu sıralarda tüm sokaklarda kırılan zeytinlerin sesleri yükseliyor. Kadınların büyük emeklerle kırdıkları zeytinler birçok işlemin sonunda sofralara geliyor. Derikli kadınlar, hem ağaçtan zeytin topluyor hem de zeytinleri yenilir hale getirmek için kırma işini yapıyor. Sokakta bir dükkânda zeytin kırarak şekerlendiren 5 kadın, İskenderun’dan toplanan  zeytinleri, kırarak yenilir hale getiriyor. Günde en az 12 saat fazla çalışan kadınlar, her yıl geçimini sağlamak için bu işi yapıyor.

‘Her sene bu mevsimde zeytin kırma işini yapıyoruz’

Her sene bu işi yaptığını ve emeğinin karşılığını almadığını belirten Ayşe Sayın, “Bir ay boyunca sabah saatlerinde kalkıyoruz, akşama kadar zeytin kırma işlemini yapıyoruz. Zeytinleri dışardan getiriyoruz, getirdiğimiz zeytinleri kırma işlemiyle şekerlendiriyoruz. Şekerlendirdiğimiz zeytinleri daha sonra satıyoruz. Ben 12 senedir bu işi yapıyorum. Her sene aynı kazanmıyoruz. Bazı yıllar çok kazanıyoruz, bazı yıllar satılmadığı için kazanmıyoruz. Elbette emeğimizin karşılığını alamıyoruz” şeklinde konuştu.
 
‘10 senedir bu işi büyük bir zahmetle yapıyorum’

Zeytin kırma işinin zahmetli olduğunu söyleyen Sultan Sarı ise sabah erkenden zeytin kırmaya başlıyor. İşin bir ay sürdüğünü belirten Sultan, “Bu işi zahmetli, biz 5 kadın hem ev işini yapıyoruz hem de geçimimizi sağlamak için bu işi yapıyoruz. Ben bu işi kendi geçimi sağlamak için yapıyorum. 10 senedir bu işi yapıyorum. Sürekli eğilerek zeytin kırdığım için bel sorunu yaşıyorum” dedi.