İlk Adım Kooperatifi kadınlara istihdam alanı açıyor

09:01

JINHA

İSTANBUL - Kadınlara istihdam alanı yaratan, bilinçlenmeleri için birçok konu hakkında eğitim çalışması yürüten İlk Adım Kadın Kooperatifi, oyun odası ile de çocukların kişisel gelişimine destek sağlıyor.

Gültan Bingöl, İstanbul'un Kağıthane ilçesine bağlı Nurtepe Mahallesi için, "Kadınlar ve çocuklar için bir şeyler yapmalı ama ne?" diye düşünürken yola koyulmaya başlıyor. 2001'de Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'nın (KEDEV) çalışmalarından da haberdar olan Gültan'ın girişimcilik serüveni de buradan başlıyor. Mahalledeki bir arkadaşı sayesinde vakıftaki kadınlarla tanışan Gültan, aldığı fikirler sonucu İlk Adım Kadın Kooperatifi'ni açıyor. Kooperatif, kadınların bilinçlenmesi için aile ve toplum içi ilişkiler, liderlik eğitimleri, ev içi ekonomi ve kadına yönelik şiddet gibi çeşitli konularda eğitim veriyor. Oyun odasına da sahip olan kooperatif, drama ve evcilik köşeleri ile gönüllü öğretmenleri sayesinde çocukların kişisel gelişimine de destek sağlıyor.

'Kadınların gelir elde etmesini amaçlıyoruz'

Kooperatifin oluşum aşaması ile ilgili bilgi verdikten sonra yürüttükleri çalışmalardan bahseden Gültan, "Nurtepe Mahallesi düzeyinde örgütleniyoruz. Kadınların gelir elde etmesini sağlayarak, güçlenmesini amaçlıyoruz. Bunun yanı sıra kadınlar için ortak bir alan yaratmayı hedefliyoruz. Geçtiğimiz günlerde afet konulu bir gurup çalışmamız oldu. Nurtepe Mahallesi'nde yaşayan kadınlarla gruplar halinde oturduğumuz mahalleyi tanıma çalışması yaptık. Doğal afetlerde nerede toplanılır, yıkım olduğu zaman nerede nalbur var, toplanma alanları nerelerdir gibi soruların araştırmasını yaptık. Bu verimli çalışma sonucunda elde ettiğimiz verileri kitaplaştırarak kaymakamlık ve belediyeye ilettik" dedi.

'Zaman dilimi üzerinden ücretlendirme yapılıyor'

Kooperatifte her şeyin kadınların ortak yaşamlarına uygun olarak düzenlendiğini söyleyen Gültan, bağış olarak gelen dikiş makineleri ile oyuncak, çanta yada proje uygulamalarıyla kadınlara ekonomik olarak imkan sağlandıklarını dile getirdi. Sıklıkla gelemeyen kadınlar için çalıştığı zaman dilimi üzerinden ücretlendirme yaptıklarını ifade eden Gültan, "Haftalık toplantılar, eğitim çalışmaları gibi konularda da yine tüm kadınların zamanına uygun saatler tercih ediliyor" ifadelerinde bulundu.

'En önemli çabamız kooperatifin kapanmaması'

Senede bir kez Türkiye'de bulunan bütün kadın kooperatifleri ile toplantıları olduğunu kaydeden Gültan, Diyarbakır ve Van'da bulunan kadın kooperatifleri ile düzenli görüşmeler yaptıklarını söyledi. "En önemli çabamız kooperatifimizin kapanmaması için verdiğimiz mücadeledir. Kadın kooperatifleri bağımsız olarak çalışma yürüten bir kuruluştur. Dünyanın her yerinde böyle kurumların olması şarttır" diyen Gültan, "Ötekilerin sesi olan radyo ve televizyonların kapatılmasının ardından yerelimizde bulunan bir parkı çocuklarla boyamak istediğimizde Park ve Bahçeler Müdürlüğü engellemeye çalıştı. Eğer renklerden bu kadar korkuluyorsa genel gidişatın kaygı vericidir" şeklinde konuştu.

(dyc-ödk/mg)