Kadınlar 'Savuşka' ile alternatif ekonomi kuruyor

09:04

Vildan Atmaca-Hatice Kaya / JINHA

MÛŞ- Varto Belediyesi bünyesinde çalışmalar yürüten Savuşka Kadın Dayanışma Merkezi, kadınları ekonomiye kazandırmaya yönelik projeleri için kolları sıvayarak yeni döneme başladı.

Son günlerde kayyımın atandığı DBP belediyelerinde özellikle kadın merkezlerine yapılan baskınlar dikkat çekerken kadınlar her türlü zorluğa rağmen çalışmalarına büyük bir azimle devam ediyor. Muş'un Varto ilçesinde, Varto Belediyesi bünyesinde Mart 2015 yılında açılan Savuşka Kadın Dayanışma Merkezi yeni dönem çalışmalarına başladı. İsmini 2008 yılında Bitlis'in Mutki ilçesinde devlet güçleri ile girdiği çatışmada yaşamını yitiren PKK'li Gülcihan Sönmez'den (Savuşka Adar), alan Savuşka Kadın Dayanışma Merkezi kurulduğu günden itibaren kadınların yoğun ilgisini üzerine çekti. Kurulduğu günden bu yana kadınlara yönelik film gösterimi, sağlık seminerleri, kadın buluşmaları gerçekleşen dayanışma merkezinde yeni dönem için kadın ekonomisine yönelik çalışmalar başlatıyor.

'Amacımız kadınlar ile dayanışma'

Çalışmaları hakkında bilgi veren Savuşka Kadın Dayanışma Merkezi çalışanı Ezgi Aktay, "Buranın kuruluş amacı kadınlar ile dayanışma, kadınların sorunlarına bir nebzede olsa çözüm olabilmektir. Kadınların talepleri ve ihtiyaçları nelerdir temelinde kurulan bir merkezdir. Kadınların kendi ayakları üzerinde durmaları noktasında onları bilgilendirmeye yönelik açılmıştır" diye konuştu. Kadınlar ile kurum olarak sık sık bir araya gelecek birçok etkinlik düzenlediklerini ifade eden Ezgi, kadınların dayanışma merkezine oldukça yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.

Film gösterimi ve seminerler

Kadın Dayanışma Merkezi olarak çalışmaları kapsamında çay sohbetleri ve kahvaltı günleri düzenlediklerini kaydeden Ezgi, "Kadınlar ile bir araya gelmek için bu tür etkinlikler düzenleyerek dayanışma merkezimizi tanıtıyoruz. Kadınların buraya alışmaları için çalışmalar yürüttük. Asıl amacımız kadının kadınla dayanışma içerisinde olmasını ve kaynaşmalarını sağlamaktı. Kadına yönelik şiddeti anlatan ve kadın kurtuluşunun nasıl gerçekleşeceği konusunda film gösterimlari yaptık. Bunun dışında da birçok çalışmamız oldu" ifadelerinde bulundu.

'Çalışmalara başladık'

Ezgi, Kadın Dayanışma Merkezi olarak bundan sonraki süreçte mahalle ve köylerde toplumsal cinsiyet, sağlık semineri ve hijjen eğitimleri vermeye devam edeceklerini dile getirdi. Ezgi, " Kadınların dayanışma merkezi tanıyıp öğrenmeleri için mahalle çalışmalarına başladık. Bizler kadına dokunup güven verdikçe bizleri tanıyıp güvenmeye başlıyor. Buraya gelen kadınların sayısı da çoğalıyor. Kadınların bizden yana ekonomilerini kazanmaları noktasında talepleri oluyor. İleriki zamanlarda bu tür taleplere cevap olabilmek için çalışmalarımız olacak. En büyük amacımız kadının rengini ve emeğini her alanda yansıtmaktır" dedi.

(ng/fk)