‘Çanakkale Boğaz Köprüsü’ne hayır!’

12:46

ÇANAKKALE - Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çanakkale’de yapımı planlanan Boğaz Köprüsü’ne ilişkin “Çanakkale Boğaz Köprüsü’ne hayır” başlıklı bir bildirge yayınladı. Bildirgede köprü yapılırsa 360 bin ağacın kesileceği belirtilerek “mega – proje” diye sunulan projenin “mega kıyak” olduğu ifade edildi.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çanakkale’de yapımı düşünülen ve ekolojik yıkıma neden olacak olan Çanakkele Boğazı’na ilişkin bir bildirge yayınladı. “Çanakkale Boğaz Köprüsü’ne hayır” başlıklı bildirgede, projede kamu yararı olmadığı belirtilerek, “Otoyol projesi halkımız için bir ‘mega-proje’ değil ‘mega-kıyak’ olacaktır. Bu nedenle kentte ve kırsal alanda yaşayan halkımızı, Geliboluluları, Lapsekilileri, Çanlıları, Yenicelileri; yöremizdeki tüm sivil toplum kuruluşlarını, meslek odalarını, siyasi partilerimizi bu plansız girişime karşı aklın sesi olmaya, projeyi her düzeyde tartışmaya, hükümeti ise kamuoyu ile bu hususları tartışmadan yola çıkmamaya, ihaleyi yapmamaya çağırıyoruz” denildi. Bildirge özetle şöyle:

360 bin ağaç kesilecek, akarsular bölünecek

“Dünya yeni bir ekonomik durgunluk dönemine girerken, 2023 hedefli yeni bir ‘mega-proje’ ile ortaya çıkan iktidar, 26 Ocak 2017 tarihi için ihale çağrısını bile yapmış bulunmaktadır. Finansman gereğinin, yine mucizevi ‘yap-işlet-devret’ yöntemiyle halledeceği savunmakta ve üstelik ÇED süreci sonucu bile beklememektedir. Projenin planlama ve fizibilitesi ilkel düzeydedir. Köprü yeri, hatta geçiş ücreti belirlenmiş ama 2 bin 869 metrelik köprünün kaç ayaklı olacağı bile sonuçlandırılmamıştır. Rüzgar salınımı konusunda bilimsel itirazlar dinlenmemekte, konu ihale şartnamesini alan yerli ve yabancı şirketlerin ‘becerisine’ bırakılmaktadır. Tekirdağ'ın buğday ve günebakanı, Gelibolu ve Çanakkale'nin domatesi, Lapseki'nin şeftalisi ve kirazı, Agonya'nın kırmız biberi bu projeye kurban edilmemelidir. Tarihi Gelibolu yarımadasından otoyol geçirilmesi, kültürel varlıkların da yok edilmesine sebep olacaktır. Bu proje ile yaklaşık 360 bin ağaç kesilerek ormanlar yok edilecektir. Bu projede kamu yatırımları ile inşa edilen gölet ve sulama tesisleri, akarsu havzaları, göletlerin beslenme alanları, bu otoyol ile bölünüp işlevsiz hale getirilerek kamu zararına yol açılacaktır. Bu köprü ve otoyol Biga yarımadasına boydan boya bir hançer gibi saplanacak, tarım alanları kadar doğal yaşam, yaban hayatı, eko sistem de zarar görecektir.

‘Ekosistemimiz peşkeş çekilmesin’

Öte yandan da bu proje, Biga Yarımadası’na kurulmak istenen onlarca termik santralın yapımı yanında altın madencilerinin elini de rahatlatacak ve çok daha büyük bir zararlara yol açacaktır. Nitekim, otoyol bağlantılı Çanakkale Köprüsü altın madencileri ve termik santralcilerce sevinçle karşılanmıştır. Köprü ve otoyol sahalarında yoğun arsa, arazi spekülasyonu da başlamış bulunmaktadır. Köylüye ‘arazileri satın, gün bugündür, hepiniz zengin olacaksınız’ diye fısıldayanlar çoktan sahaya yayılmıştır. Daha bugünden, tarımsal üretimde düşüş gözlenmektedir. Kaynaklarımız ve ekosistemimiz bu kesimlere peşkeş çekilmemelidir. Bu projede kamu yararı yoktur. Çanakkale Köprüsü ve Otoyol projesi halkımız için bir ‘mega-proje’ değil ‘mega-kıyak’ olacaktır. Bu nedenle kentte ve kırsal alanda yaşayan halkımızı, Geliboluluları, Lapsekilileri, Çanlıları, Yenicelileri; yöremizdeki tüm sivil toplum kuruluşlarını, meslek odalarını, siyasi partilerimizi bu plansız girişime karşı aklın sesi olmaya, projeyi her düzeyde tartışmaya, hükümeti ise kamuoyu ile bu hususları tartışmadan yola çıkmamaya, ihaleyi yapmamaya çağırıyoruz.”