Siyanürcülerin 'Çevre Günü'nde saldırı davasından karar çıkmadı

20:56

JINHA

İZMİR - 5 Haziran 2005 tarihinde Dünya Çevre Günü’nü Bergama Çamköy’de kutlamak isteyen çevrecilere yönelik Koza Altın Şirketi çalışanlarının yapmış olduğu taşlı, yumurtalı saldırının davası Bergama 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Dava 24 Ocak 2017 tarihine ertelendi.

Bergama'da, 5 Haziran 2005 tarihinde yaşanan olayda, Dünya Çevre Gününü Bergama Çamköy'de kutlamak isteyen çevrecilere Koza Altın Şirketi çalışanları taşlı, yumurtalı saldırıda bulunmuştu. Yaklaşık 11 yıldır süren davanın 27. celsesi ise 27 Ekim'de Bergama 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Davaya TBB Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu başkan ve üyeleri, İzmir, Aliağa, Foça, Menemen, Dikili ile Ayvalık’tan gelen EGEÇEP, FOÇEP ve diğer ekoloji hareketleri üyesi yaşam savunucuları katıldı.

Davada sanık ve sanık avukatı olan Arif Ali Cangı, dosyanın seyrindeki FETÖ bağlantılarına dikkat çekerek ,"Saldırıyı organize eden Koza Altın Şirketinin patronu Hamdi Akın İpek şu anda yurtdışında firarda, başına ödül konmuş gri kodlu arananlar listesinde. Hamdi Akın İpek’i bu davadan mahkum edemeyen Yargı, FETÖ/PDY gibi davalardan hiç mahkum edemez" dedi.

Arif Ali Cangı aynı zamanda davanın 5 Haziran 2017'de zaman aşımından düşeceğini belirterek, "Haziran 2005’de yapılan ‘Çevre Günü Saldırısı’ üzerinden 11 yıl 4 ay 22 gün geçti, duruşmada da adalete erişemedik. İktidardakilerin suçlularla yaptığı ortaklıklar, adalete erişimi engelliyor. Dava 5 Haziran 2017 tarihinde zamanaşımından düşecek. Her şey zamanaşımına göre kodlanmış durumda. Ne olursa olsun, onların kirli iktidarları olsa da bizim de yaşamı savunmayı ve adalet arayışını yaşam biçimi haline getiren dostlarımız var. Yılmayacağız, yaşamı savunmaktan ve adalet arayışından vaz geçmeyeceğiz" ifadelerinde bulundu.

Dava olayla ilgili ek bilirkişi raporunun alınması için 24 Ocak 2017 tarihine ertelendi.

(ay/mg)