DOSYA HABER Yazdır Kaydet

Erkek-devlet şiddete soyundu, kadınlar direnişi giyindi (6)

Dosya Haber
Kasım 22 / 2016


 

 
Kürdistan'da ve Türkiye'de yaşananların 1 yıllık çetelesi (2)
 
JINHA
 
HABER MERKEZİ - Kadına yönelik katliam ve şiddet sarmalının artarak büyüdüğü bir yıl daha geride kalıyor. 2017'ye girerken yüzlerce kadın erkek-devlet şiddeti sonucu katledildi, yüzlercesi ise erkek şiddetine maruz bırakılmaya devam etti. Katledilmiş kadınların bedenlerini teşhir eden erkek-devlet zihniyeti, kadın katillerine ceza indirimleri uygulayarak, cinsel saldırıda rıza arayarak kadın düşmanlığını pekiştirdi.
 
2. Bölüm: Bir yıl boyunca Kürdistan ve Türkiye'de erkek-devlet şiddeti ve kadınların direnişi:
 
1 NİSAN 2016
 
* Konya'da 33 yaşındaki Elveda Battal, evinin banyosunda bıçaklanarak öldürülmüş halde bulundu.
 
* Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde kalan 1'i çocuk 4 tutsak farklı cezaevlerine sürgün edildi. 
 
* Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin kadına yönelik şiddetle daha etkin mücadele yürütmek amacıyla açtığı Acil Destek Hattı'na 5 ayda 78 kadın başvurdu, 15 kadın 9 çocuğuyla birlikte İlk Adım İstasyonu'na yerleştirildi.
 
* C.A.P. isimli erkeğin cinsel istismarına maruz kalan 15 yaşındaki Rüya, C.A.P. cezaevinden çıkınca kendisini eve kapattı. Adli Tıp 'ruh sağlığı bozuk değil' dedi ancak Rüya 10 gün sonra yaşamına son verdi. 
 
* Cinsel istismara ilişkin açıklama yapan SELİS Kadın Danışmanlık Merkezi, Batman'da ve diğer bütün kentlerde yaşanan cinsel istismarın devletin bütün mercileriyle normalleştirilmeye çalışıldığını belirtti. 
 
* Son 5 günde 5 kadının katledildiğini 4 kadının ise yaralandığını belirten Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, yaptığı yazılı açıklamada, "Evde, sokakta, okulda, iş yerinde saldırılara, tacizlere, ölümlere bizi alıştırmak istiyorlar; ama alışmayacağız" diye ifade etti.
 
2 NİSAN 2016
 
* Cinsel istismarla suçlanan S.A., istismarını 'sevecenlik' olarak yorumlarken, erkek-yargı da bu savunmaya karşılık sanığın tutuklanma talebini reddetti.
 
3 NİSAN 2016
 
* Uluslararası Ceza Mahkemesi cinsel işkence suçlarını insanlığa karşı suç olarak görürken, Kürdistan'da yaşananların da insanlık suçu olduğunun birçok göstergesi olduğuna dikkat çekti..
 
* İdil'de devlet güçleri tarafından patlatılan patlayıcıların isabet ettiği bir kadın hafif şekilde yaralandı. 
 
4 NİSAN 2016
 
* İsviçre'de kadın örgütlenmesinin çatı örgütü olacak Yekitiya Jinên Siwisra (YJK-S), yaptığı birinci kongreyle kuruluşunu ilan etti.
 
* Kayseri'de yaşayan Gönül Gürbüz, eşi Aydemir Gürbüz tarafından katledildi. Gönül'ü katlettikten sonra kaçan erkek polis tarafından yakalandı.
 
* Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun Mart ayı raporuna göre, "31 günde 31 kadın" erkek şiddeti sonucu katledildi. Raporda kadınların artık boşanmayı telaffuz ettikleri an erkek şiddetine maruz kalarak katledildiği ifade edildi.
 
5 NİSAN 2016
 
* Ailesine ait yurtta kalan üniversite öğrencisine tecavüz eden N.Ç. isimli erkek serbest bırakıldı. Mahkeme kadın öğrenci için koruma tedbiri kararı verip, sanığı serbest bırakması çelişkili bir durum yarattı. 
 
* HDP'nin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu hakkındaki gensoru talebi reddedildi. Bunun üzerine AKP'li vekiller sıraya girerek, Ensar Vakfı'nı koruyan Aile Bakanı Sema Ramazanoğlu'nu tebrik etti.
 
6 NİSAN 2016
 
* Kayapınar'da polislerin rast gele ateş açması sonucu Sema Çelik kafasından vurularak ağır yaralandı. 
 
* HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, evlilik öncesi soyadının kullanılmasına ilişkin kanun teklifi verdi. 
 
* Silopi'de tanklarla hedef alınan bir evde aynı aileden 4 kişiyi katleden devlet güçleri, 70 yaşındaki Zülfiye Şalk adlı kadını da öldürdü. Başak Mahallesi'ne yönelik saldırıda ağır yaralanan Behiye Erener de yaşamını yitirdi. 
 
QARS - Kars'ta bir kadına cinsel tacizde bulunduğu ve şiddet uyguladığı ortaya çıkan DBP Kars İl Genel Meclisi üyesi Güven Çelik, partiden ihraç edildi.
 
7 NİSAN 2016
 
* Silopi'de soykırım saldırılarının ilk gününde 2 çocuk 2 kadın katledildi. Şırnak'ın Silopi ilçesinde iki gündür devrede olan soykırım saldırıları aralıksız bir şekilde devam ederken, bir günde 2 çocuk 2 kadın katledildi. 
 
* İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nde üniversiteli kadınları taciz ederek tehdit eden akademisyen kadınların teşhiri sonucunda istifa etti
 
9 NİSAN 2016
 
* Polisler tarafından zırhlı araçlarla Van'ın birçok mahallesinde 'Teröre hep birlikte dur diyelim' yazılı bildirilere tepki gösteren kadınlar, "Katliamlarla teslim alamadıkları iradeyi, parayla satın almaya çalışıyorlar. Kürt halkı bu politikalara asla teslim olmadı, olmayacak" dedi.
 
* 90'larda köy boşaltmalarla metropollere göçertilen Cizre halkı, 79 gün süren kuşatma ve katliamlara rağmen toprağını terk etmedi. Cizre'ye dönerek evini inşa eden kadınlar, "90'lardeki göçertme politikası tutmadı. Bu toprakları asla terk etmeyeceğiz" dedi. 
 
* Rusya'da milliyetçi parti vekilleri sundukları yasa teklifi ile "Tecavüze uğrayan doğursun gerekirse devlet bakar" söylemini adeta örnek aldı. 
 
10 NİSAN 2016
 
* İskan Akay tarafından katledilen Gülistan Akay'ın ölümü hem beş bin yıllık erkek egemen sistemin yol açtığı kadın kırımını hem de bir devlet politikası olarak Kürt mahallerine yöneltilen uyuşturucunun, yozlaşmanın bir katliama dönüşebileceğinin göstergesi.
 
11 NİSAN 2016
 
* Yargıtay, bir kadına ısrarla cep telefonundan mesaj gönderen kişiye, yerel mahkemenin verdiği taciz kararını bozdu.
 
12 NİSAN 2016 
 
* Sur ilçesinde bulunan tarihi yapılar için de alınan 'kamulaştırma' kararına tepki gösteren Süryani kadınlar, "Devlet nasıl Kürtleri öldürerek asimile ediyorsa bizleri de böyle yok saymaya çalışıyor" dedi. 
 
13 NİSAN 2016
 
* Sur ilçesinde 28 Kasım günü ilan edilen yasakta 9 gün içerde kalan ve ismini vermek istemeyen kadın yaşadıklarını anlattı. 
 
* İşyerinde maruz kaldığı tacize karşı başlattığı nöbet ile direniş sembolü haline gelen Zuhal Güneş'e mücadelesinde destek veren kadınlar, "Taciz gizlendikçe çoğalır. Kimse tacize, tecavüze, sessiz kalmasın" çağrısında bulundu.
 
* Kırklareli Dereköy'de Kazım Ç. isimli erkek, 239 keçiyi katletti. 
 
14 NİSAN 2016
 
* Yürüttükleri teşhir kampanyası ile kadın öğrencileri taciz eden Prof. Dr. Veli Doğan Günay'ın istifa etmesini sağlayan kadınlar, kazandıkları zaferin detaylarını JINHA'ya anlattı. 
 
* Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de Yüksek Mahkeme tarafından kadınların eski 'karta' yani resmi olarak aile reisi olması yönünde karar verildi
 
15 NİSAN 2016
 
* Özgür Demokratik Genç Kadın aktivisti kadınlar, kendilerine sözlü tacizde bulunan bir erkeğe öz savunma uyguladı.
 
16 NİSAN 2016
 
* Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın aile kavramını korumak adına kadına yönelik şiddeti normalleştiren açıklamalarına kadın örgütleri tepki gösterdi.
 
17 NİSAN 2016
 
*Avukat Sibel Özen, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'ni ihlal ettiğini belirterek, özellikle son dönemde gittikçe yaygınlaşan 'arabuluculuk sisteminin' sözleşmeye göre kaldırılması gerektiğini söyledi.
 
* Gebze Kadın Kapalı Cezaevi'nde bulunan tutuklular aileleri aracılığıyla cezaevi yönetimi tarafından saldırılara maruz kaldıklarını belirterek, gardiyanların kendilerine, "Türk milleti önünde boyun eğeceksiniz" gibi tehditlerde bulunduklarını iletti. 
 
18 NİSAN 2016
 
* Okmeydanı Eğitim Ve Araştırması Hastanesi'nde görev yapan hemşire H.Ç'nin boşanmak istediği erkek tarafından balkondan atılarak tedavi altına alınması, çalıştığı hastanede protesto edildi.
 
* KJA Batman bileşenleri tarafından 'tecavüz kültürüne' yönelik bir haftalık panel programının ilki Gercüş'te düzenlendi. Panelde konuşan HDP Batman milletvekili Saadet Becerikli, tecavüze karşı bilinçlenmenin ve öz savunmanın gerekli olduğunu söyledi. 
 
* Elazığ E Tipi Kadın Kapalı Cezaevi'ne giden kadın görüşçülere çıplak arama dayatmasında bulunuldu.
 
19 NİSAN 2016
 
* ODTÜ Kadın Dayanışması, üniversitelerinde taciz önleme birimi kurulmasını, bunun kadın bilincinin yüksek olduğu akademisyenlerden ve kendilerinden oluşturulmasını istedi. 
 
* Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, katıldığı bir toplantıda çocuklar için evlilik geleceği planlamasını işaret ederek, "Annelere babalara sesleniyoruz, çocuğunuz doğduğunda bir çeyiz hesabı açtırın" dedi.
 
20 NİSAN 2016
 
* Sultan Gazi İlköğretim Okulu'nda yaşanan cinsel istismar olayına tepki gösteren Eğitim-Sen üyeleri basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, "Devletin çocukların güvenliği eğitimi ve korunmasına dönük politikaları yetersizdir" denildi. 
 
21 NİSAN 2016
 
* Ergani'de üç çocuğa cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle tutuklu yargılanan fotoğrafçı Münir Yıllar'ın üçüncü duruşmasına devam edildi. Duruşmada kendini aklamaya çalışan Münir hakkında tutukluluğun devamı kararı verilirken, çocukların beden ve ruh sağlıklarının incelenmesi için de hastaneden rapor istendi.