DOSYA HABER Yazdır Kaydet

Erkek-devlet şiddete soyundu, kadınlar direnişi giyindi (3)

Dosya Haber
Kasım 21 / 2016


 

 
Rojava'da kadınlar devrimi örmeye devam ediyor
 
JINHA
 
HABER MERKEZİ – Tarihi direnişin devam ettiği Rojava'da kadınlar, 2016 yılında da yeni yaşamı örmeye devam ederken, Minbic ve Rakka hamlelerinde ise ön cephelerde yerlerini alarak, son bir DAIŞ'li kalana kadar mücadeleye devam sözü verdi. 
 
Tüm dünyada korku yaratan DAİŞ gibi vahşi bir çeteye karşı zılgıtlarıyla direnen kadınlar, Kürdistan'ın en küçük parçası Rojava'da direnişin öncülüğünü yapıyor. Slavlardan Arînlere, Ivanalardan Gulanlara, Sibellerden Peymanlara, Eylemlerden Sevdalara binlerce kadın Rojava devrimini adım adım ördü. Rojava'nın birçok kentinde kadınlar, asayiş, halk meclisleri, kooperatifler, kadın vakıfları, kadın komünleri, kadın örgütleri, mahkemeler, halk evleri, kültür sanat evleri, gençlik evleri, kadın bakanlıkları, kadın akademileri gibi kurumlaşmalara gitti. Ermeni, Asuri, Arap ve Süryanilerinde yer aldığı bu kurumlarda adım adım inşa çalışmaları yürütüldü. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle hazırladığımız dosya kapsamında Rojava'nın son bir yılını kadınlar cephesinden derledik. 
 
*YPJ'li savaşçılar özgürleştirilen Teşrîn Barajı'ndan kadınlara şu sözlerle mesaj verdi: "Çetelere karşı mücadelede kadınlar olarak hiçbir zaman umutsuzluk yaşamadık ve başarıya kilitlendik. Kadınlardan korkan DAIŞ çeteleri artık savaşamayacak."  
 
*DAİŞ çetelerine karşı mücadelede 2013 yılında kuruluşunu ilan eden Kadın Savunma Birliği (YPJ), daha güçlü bir örgütlülükle yoluna devam etti. YPJ'nin dünden bu güne geldiği düzeyi anlatan YPJ Komutanı Tolin Roza, "YPJ'nin kendini ispatlama dönemi sona erdi artık pratik ve kendi gücünü ortaya koyma zamanı" diyerek, kadınlar olarak artık daha güçlü olduklarını kaydetti. 
 
*Rojava kantonlarından kadın yerel yöneticiler Cizîr Kantonu'nun Rimêlan kentinde 1. Kadın Belediyeler Konferansı'nda buluştu. Aram Tigran Kültür ve Sanat Merkezi'nde 220 delegenin katılımıyla gerçekleştirilen konferans, "Kadın öncülüğünde ekolojik ve özgür toplumu yaratacağız" sloganıyla gerçekleştirildi.
 
*Rojava Kürdistan'ında geneli kapsayan kadın ekonomisini geliştirme çalışmaları ve kadınlar iş imkanları oluşturma temelinde kooperatifler aracılığıyla kendilerini örgütledi. Ziraat, hayvancılık, sanayi, ticaret, tekstil, inşaat birçok değişik alanlarda kadınlar kendisini örgütleyerek ekonomide aktif yer aldı. 
 
*Erkek egemen zihniyetin bin yıllarca yok saydığı kadınlar, Rojava'dan tüm dünyaya kadın ve erkeğin nasıl eşit olabileceğini 'Kadın Yasası' ile gösterdi. Berdelden miras hakkına, çocuk yaşta evliliklerden çok eşliliğe kadar birçok tarihi kararın altına imza atan kadınlar, 'Kadın Yasası'nın demokratik yaşamın da garantisi olduğunu belirtti.  
 
*Rojava'da kadınlara yönelik başarılı çalışmalarda bulunan Yekitiya Star Kadın Örgütü 11'inci yılına girdi. 
 
*Rojava'da yeni bir sistemi örgütleyen kadınlar, oluşturdukları model yasalarla şiddete ve erkek evliliklere karşı mücadele etti. Efrîn Kantonu'nda bulunan Özgür Kadın Vakfı şiddet, erken evlilik, çok eşlilik ve ekonomik sorunlara karşı çözüm gücü oldu. 
 
*Rojava'nın üç kantonunda kadınların çatı oluşumu olarak kendini örgütleyen Yekîtîya Star 2. Olağan Konferansı Dirbêsiyê kentinde "Özgür kadınla demokratik Suriye'ye" şiarıyla gerçekleştirdi. 
 
*Kobané’nin özgürleştirilmesinin birinci yıldönümü Miştenur Tepesi’ne düzenlenen meşaleli yürüyüş ile kutlandı. Yürüyüşe katılan HPC’li kadınlar, “Bu zaferin yaratıcıları Arîn Mirxan, Sara, Viyan, Zehra, Kader, Hebun gibi şehitlerimizin izinden yürümeye devam edeceğiz” dedi. 
 
*Girkê Legê'de "Genç Kadın Direnişi Önder Apo'nun özgürlüğü ve Kürdistan devriminin garantisidir" şiarıyla Genç Kadın Hareketi 1. Kongresi'ni gerekleştirdi. 301 delegenin katıldığı kongrede Rojava Genç Kadın Hareketi ismini Rojava Genç Kadınları Birliği olarak değiştirirken, tüm Rojava kentlerinde şubelerinin açılması kararlaştırıldı.
 
*Cizîr Kantonu Kültür Kurulu tarafından Qamişlo'da 'Yaşamı Kadın Sanatıyla Süsleyeceğiz' festivali düzenlendi. 
 
*Rojava Kürdistan'ında kadınlar özsavunma eğitimlerine büyük ilgi gösterdi. Efrîn Kantonu Rojava Gençlik Birliği Merkezi'nde onlarca kadın öğretmen, Demokratik Toplum Eğitim Kurulu öncülüğünde özsavunma dersleri gördü. 
 
*Mart etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen Rojava Kürt Kadın Sanat ve Edebiyat Festivali'nin ilki Qamişlo kentinde düzenlendi. "Kadın sanatıyla yaşamı yeniden nakşedeceğiz" sloganıyla Mihemed Şêxo Kültür Merkezi Salonu'nda gerçekleştirilen ilk festivalin temel amacı, kültürel alanda kadınlara dayatılan kölelik zincirlerini kırmak. 
 
*Cizîr Kantonuna bağlı Hesekê kentinde Star Kongresi öncülüğünde Yekîneyên Parastina Cewherî-Öz Savunma Birliği (YPC) eğitim devresine katılan 40 kadın mezun oldu. Hesekê Star Kongresi'nden Medya Şişlî, "Özgürlük isteyen her kadının güçlü bir iradeyle özsavunma eğitimlerine katılmaları gerekiyor. Kadınlar Rojava'da çete saldırılarına karşı topraklarını kahramanca savunuyor" diye belirtti. 
 
*8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Rojava kantonlarında alanlara çıkan kadınlar, direnen kadınları selamladı. 
 
*Sivil Savunma Güçleri (HPC)'nde 2015 yılının Temmuz ayından bu yana yer alan kadınlar, ilk taburlarını kurarak, HPC-JIN'i oluşturdu. HPC-JIN, ilk merkezlerini de Cizîr Kantonu'na bağlı Hesekê kentinde açtı. 
 
*Kobanê'de DAİŞ çetelerine karşı verdikleri mücadele ile tüm dünyanın tanıdığı YPJ, ilk basın bürosunu açtı. Derik kentindeki büronun açılış merasiminde konuşan YPJ Komutanı Nûjîn Dêrik, büronun açılışının YPJ'li basın emekçileri Arîn Tirbespiyê ve Agirî Reqa gibi kadınların emek ve fedakarlıkları sayesinde gerçekleştiğini belirtti. 
 
*Cizîr Kantonu'nda bir araya gelen Rojava'daki kadın örgütleri "Haklarımızı alıncaya kadar mücadele" şiarıyla hamle başlattı. 
 
*Rojava'nın tüm kantonlarında kurulan Mala Jinê, kadın haklarını savunmaya devam etti. 
 
*Rojava devrimiyle birlikte yaşamın her alanında örgütlenen kadınlar, çalışma yaşamında da yer alarak, ekonomilerini güçlendirdi. 
 
*Rojava'nın Efrîn Kantonu'na bağlı Şehba bölgesinde 8 Haziran günü Cebhet El-Ekrad'a bağlı "Şehit Jiyan Ehres" adıyla kurulan ilk kadın taburuna Türkmen kadın kardeşler katıldı. 
 
*'Rakka'nın Kuzeyini Özgürleştirme Hamlesi'nde yer alan QSD Komutanı Rojda Felat, hamlenin başarıyla sürdüğünü belirterek, "Direnişimiz sadece Kürt halkı için değildir; Arap, Ermeni, Süryani olmak üzere tüm halklar içindir. İnsanlığa karşı nerede bir saldırı varsa biz orada olacağız" diyerek, son bir DAİŞ'li kalana kadar mücadeleye devam sözü verdi. 
 
*Yıllarca DAİŞ esareti altında yaşayan Minbicli kadınlar, başlatılan özgürlük hamlesiyle birlikte Minbic Askeri Meclisi savaşçılarının bulunduğu güvenli alanlara akın ederek, DAIŞ'in zorunlu kıldığı kara çarşafları fırlattı. Özgürleşen Minbic'te yeni yaşamı inşa kapsamında kurumsallaşma faaliyetleri yürütüldü. DAİŞ'in işgali sırasında eril şiddetin en barbar halini yaşayan kadınlar, tarihi adımlarla kendilerine ait merkezler açtı. Minbic Sivil Meclisi'nin de desteği ile kentte Mala Jin açıldı. 
 
*Minbic Hamlesi'nin kadın komutanlarından Rengin Xalya Nimed, hamlenin zafere ulaşmasında kadın gücünün etkili olduğunu belirterek, bu gücü örgütlü bir şekilde kalıcılaştıracaklarını söyledi. 
 
*Genç Kadınlar Birliği, Rojava'nın Hesekê kentinde ilk merkezlerin açtı. Hesekê'de örgütlülüklerini pekiştirmeyi amaçlayan genç kadınlar, Til Hecer Mahallesi'nde açtıkları merkezin adını "Şehit Berfin" koydu. 
 
*Rakka'nın 26 km kuzeyinde Eyn Îsa’nın 18 km güney batısında yer alan Til Semen köyüne Fırat’ın Gazabı savaşçıları, yoğun çatışmalarla beraber köydeki ilerleyişini sürdürüyor. Savaşçılar köyün kuzey bölgesini DAIŞ çetelerinden temizledikten sonra YPJ bayrağı astı.