DOSYA HABER Yazdır Kaydet

Erkek-devlet şiddete soyundu, kadınlar direnişi giyindi (1)

Dosya Haber
Kasım 20 / 2016


 

 
Dünyadaki kadınların erkek-devlet şiddetine karşı direnişi
 
JINHA
 
HABER MERKEZİ – 25 Kasım 2015’ten 26 Kasım 2016’ya kadar geçen süre zarfında tüm dünyada yükselen en büyük şiddet hiç kuşkusuz erkek-devlet şiddetiydi. Kürdistan ve Türkiye olmak üzere dünyanın hemen her yerinde devlet şiddeti kadın bedenine ve yaşamına doğru saldırıya geçmişse de, bu yükselen şiddeti kıran en büyük güç kadınların direnişi olmuştu. Son bir yıl tarihin en büyük devlet şiddetlerinden birini görürken, sokaklarda bedenleri teşhir edilen kadınların onurunu üzerine direniş olarak geçiren kadınlar ise adını tarihe kazımış oldu.  
 
Dominik Cumhuriyeti'nin Kuzey bölgesinde 25 Kasım 1960'da uçurumun dibinde üç kadın cesedi bulunmuştu: Mirabel kardeşler. Salcedo'da Ojo De Agua adlı köyde doğan ve Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele eden Clandestina Hareketi'nin öncülerinden olan Patria, Minerva ve Maria'dır Mirabel kardeşler. Dominik Cumhuriyeti'nin devlet başkanlığında Amerika kıtasında tarihin en kanlı diktatörlerinden biri olarak bilinen Rafael Trujillo’ya karşı örgütlenen ve "Kelebekler" adıyla da bilinen Mirabal kardeşler, 1960 yılının 25 Kasım'ında Dominik Cumhuriyeti'nin kuzey bölgesinde bir uçurumun dibinde cansız bir halde bulundu.
 
Mirabel kardeşlerin hikayesi, en çok bu sene canlanıyor
 
2015 yılının son çeyreği ile 2016 yılında yaşananlar, tüm dünya kadınları açısından Mirabel kardeşlerin hikayesine en yakın tarih olarak görülüyor. Dünyanın hemen yerinde diktatörlük ve faşizm doruğa çıkarken bu durumdan en çok kadınlar etkilendi. Sadece Kürdistan ve Türkiye’de sayısız kadın öz yönetim alanlarında katledildi, bedenleri teşhir edildi, cinsel saldırıya maruz bırakıldı, yaşam hakkı ellerinden alındı. Katliamlar, devlet şiddeti, erkek şiddeti, erkek yargı sistemi kadına ve kadın yaşamına saldırıyı doruğa çıkarırken, bu sene kadınların direnişi tarihe kazındı. Son bir yıl tarihin en büyük devlet şiddetlerinden birini görürken, sokaklarda bedenleri teşhir edilen kadınların onurunu üzerine direniş olarak geçiren kadınlar ise adını tarihe kazımış oldu. Çünkü devlet şiddete soyunduğundan kadınlar direnişi giyinirdi.
 
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde Mirabel kardeşlerin mirasını devralan kadınlar, erkeklere, devlete ve erkliğe kuşanmışlara karşı kadın olmanın direngenliğini Mirabel’lerin anısıyla ve kelebeklerin tüm dünyaya uçuşuyla hatırlatıyor.
 
Direnişi giyinen kadınlar
 
Kürtaj hakkından seçme hakkına kadar dünya kadınlarının bir yıldaki direnişleri şöyle:
 
ALMANYA
 
* Almanya Mennheim'de kızına tecavüz eden bir erkeğin yaşadığı sokağa, tecavüz eden erkeğin fotoğraflarını asarak teşhir eden Kızıl Sopalı Kadınlar, "Sokağınızda bir tecavüzcü yaşıyor", "Özsavunma güçtür, kızıl sopalı kadınlar hesap soracak" sloganlarının olduğu afişlerle teşhir eylemi yaptı. Kızına tecavüz eden erkeğin kapısına ise, "Hesap soracağız" yazılaması yapıldı.
 
* Almanya'da kadınların dayanışması ve talepleri doğrultusunda mevcut yasalarda cinsel saldırının tanımı genişletilerek, kadınları korumayı hedefleyen "Hayır, hayır demektir" yasası kabul edildi. Yasaya göre, kadının "Hayır" demesi ya da mimikleriyle karşı çıkması mahkemelerde kabul edilecek ve saldırgan tecavüz suçuyla yargılanacak. Mevcut yasalarda kadının kendisini "aktif koruyup korumadığı" belirlenmeye çalışılıp, suç buna göre cinsel saldırı suçu kapsamına alınıyordu. 
 
AMERİKA
 
*  BM Genel Sekreteri'nin 'Kadına Yönelik Şiddete Karşı Birleşin (UNİTE)' kampanyasına katılan ABD'li kadınlar, cinsel saldırı ve kadına yönelik şiddeti sonlandırmak amacıyla sosyal medya kampanyasına yoğun ilgi gösterildi. Kadınlar ayrıca ABD Başkanı Barack Obama'ya da çağrıda bulunarak, çatışmalarda tecavüze uğrayan kadın ve kız çocuklarının yanında olmasını istedi. 
 
HİNDİSTAN
 
* Hindistan'da 2012'de büyük öfkeye neden olan toplu tecavüz davasının en küçük faili, üç yıl ıslah evinde tutulduktan sonra protestolara rağmen serbest kaldı. 2012'de Yeni Delhi'de tecavüze uğrayan ve demir çubuklarla darp edilen 23 yaşındaki bir tıp fakültesi öğrencisi, hareket halindeki otobüsten aşağı atıldıktan sonra hayatını kaybetmişti.
 
* Hindistan'da bir kadın tecavüz saldırısında bulunan erkeğin cinsel organını özsavunma ile keserek polise teslim etti.
 
* Hindistan'da 16 yıl boyunca Silahlı Kuvvet Özel Yetki Yasası'na karşı açlık grevi eylemi gerçekleştiren demir kadın Irom Sharmila, siyasete katılmak için bitirdiği açlık grevinin ardından, yasanın yürürlükten kaldırma talebi yerine gelmediği sürece evine dönmeyerek Aşram'da kalacağını duyurdu. 
 
MISIR
 
* Mısır'da kız çocukları geçici veliler tarafından para karşılığında gizlice evlendiriliyor. Çocukluk ve Annelik Ulusal Konseyi Çocuk Ticareti Karşıtı Birim Müdürü Azza el-Ashmawy, bu tür evlilikleri 'evlilik adı altında fuhuş' olarak değerlendiriyor. Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah El Sisi de ülkedeki çocuk yaşta evliliği yasaklamak için bir kararname çıkardı. 
 
DOMİNİK
 
Dominik Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Ceza Kanununda bazı durumlarda kürtajı suç olmaktan çıkarılması yasasında değişikliğe gitti. Böylelikle kadın hakları konusunda geriye doğru adın atılmış oldu. 
 
İRAN
 
* İran'da erkeklerin oynadığı maçlara kadın ve kız çocuklarının katılması yasakken, Uluslararası Voleybol Federasyonu, 2016 yılındaki Plaj Voleybol Turnuvası'nı İran'da yapmaya karar verdi. Karara tepki gösteren İnsan Hakları İzleme Heyeti Evrensel Girişimlerin Müdürü Minky Worden, ülkeye yasağı kaldırma çağrısında bulundu. 
 
* Avrupa Parlamentosu oturumunda konuşan İranlı Masih Alinezhad, Avrupa'nın burkini yasağına karşı durdukları kadar zorunlu örtünme karşıtı mücadeleye de destek vermesini istedi. 
 
* İranlı kadınlar bisiklet sürmelerini yasaklayan fetvaya karşı sosyal medyada bisiklet sürdükleri videoları paylaşıyor. 
 
HOLLANDA
 
* Çocuk evliliklerin önüne geçmek için Hollanda'da önemli bir yasa çıkarıldı. 18 yaş altı evlilikler ülkede yasaklandı. Yasaya göre, 18 yaşından küçük çocuklarla evlilik ve cinsel ilişki, kendi 'rızası' olsa da suç sayılacak. Başka ülkelerde yapılmış olan 18 yaş altı evlilikler de artık Hollanda'da tanınmayacak. Değişiklik kapsamında akraba evlilikleri de yasaklandı. 
 
SUUDİ ARABİSTAN
 
* Suudi Arabistan'da dün gerçekleşen belediye seçimlerinde kadınlar ilk kez oy kullandı. Suudi Arabistan'da yapılan belediye meclisi seçimlerinde, Mekke'de aday olan bir kadının meclise girdiği bununla birlikte ülke tarihinde ilk kez bir kadının belediye meclisinde sandalye kazandığı bildirildi. 
 
BELKÇİKA
 
* Belçika Ligi'nde mücadele eden Kortrijk'in oyuncuları Herve Kage ve Abou Bakar Kamara'nın, genç bir kadına tecavüz ettikleri ve bunu kameraya kaydederek sessiz kalması için kadına şantaj yaptıkları öğrenildi. 
 
ÇİN
 
*  Çin'in tarihinden bir ilk gerçekleşti ve kadına karşı şiddeti önleme yasası çıkarıldı. Yasa 1 Mart'ta yürürlüğe girecek. Psikolojik şiddet dahil her türlü ev içi şiddeti yasaklayan yasa, uzaklaşma kararı alma sürecini de kolaylaştırdı. 
 
* Çin'in tanınmış kadın hakları savunucusu avukatlarından Wang Yu, "Devleti yıkmaya teşebbüs"ten tutuklandı. 6 aydır avukatı ile görüştürülmeyen Wang geçtiğimiz yıl verdiği bir röportajda "Tutuklanmam kaçınılmaz" demişti. 
 
KENYA
 
* Kadınların yüzde 50'sinin şiddete maruz kaldığı Kenya'da Fatuma İbrahim (30) isimli bir kadın eşi Mohamed Deeq tarafından bıçaklı saldırıya uğradı. Yüzünden aldığı bıçak darbesiyle ağır yaralanan Fatuma, uçakla başkent Nairobi'deki hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Fatuma'ya yönelik saldırıya tepki gösteren kadınlar, Fatuma #JusticeForFatuma (#FatumaİçinAdalet) ismiyle sosyal medya kampanyası başlattı.
 
PORTEKİZ
 
* Sol Blok vekilleri Portekiz Parlamentosuna; 4 Ocak'ta özyönetim direnişinin sürdüğü Silopi'de katledilen KJA Yönetim Kurulu ve DBP PM üyesi Sêvê Demir, KJA üyesi Fatma Uyar ve Silopi Halk Meclisi eşbaşkanı Pakize Nayır için Türkiye'nin kınanması talebiyle öneri sundu. Öneriyi desteklemeyen sağ partili parlamenterler oturuma katılmadı. Parlamento sol vekillerin katılımı ile 3 Kürt kadın siyasetçisinin katledilmesine ilişkin Türkiye'yi kınamak kararı aldı. 
 
ARJANTİN
 
* Arjantin'de polisin 'Uluslararası Kadın Buluşması'na saldırısı üzerine barikatlar kuran kadınlar direnişe geçti.
 
* Arjantin'de 16 Ocak günü Túpac Amaru'ların Sözcüsü ve Mercosur Parlamento Milletvekilli Milagro Sala, Jujuy eyaletinde kesintilere karşı eylemlere öncülük yaptığı gerekçesiyle tutuklandı. Başkent Buenos Aires'te Plazo de Mayo'da binlerin katılımıyla başlayan eylemler ülkenin tümüne yayılarak büyüyor. Jujuy bölgesinde yürüyüşlerin ardından sokaklarda barikatlar kuruldu. 
 
* Arjantin'de kız çocuğunun uyuşturucu çeteleri tarafından katledilmesine karşı başta Arjantin olmak üzere birçok Güney Amerika ülkesinde kadınlar protesto gösterileri yaptı.
 
Arjantin'de kadınlar; uyuşturucu çetelerinin şiddetinin yoğun olduğu Rosario kentinde 31. Ulusal Kadın Buluşması'nı gerçekleştirdi. Buluşmanın ardından 60 bin kişinin katıldığı yürüyüşte "Yasal kürtaj şimdi" pankartları taşıyan kadınlara polis saldırdı ve 2'i gazeteci 10 kişi yaralandı.
 
NEPAL
 
*  Kathmandu'dan 235 rahibe. cinsiyet eşitliği ve ekolojik bir yaşam için Delhi'ye kadar bisiklet turu yaptı. Rahibeler 2 bin 200 kilometrelik yolculukta gördükleri her kadına cinsiyet eşitliği ve ekoloji ile ilgili bilgilendirme yaparken, bir yandan da kadınlara özsavunma konusunda ders verdi.
 
GUATEMALA
 
* Guatemala'nın kuzeyinde bulunan Sepur Zarco halkına yönelik savaş suçu işleyen ordu askerleri, kadınları ise köle olarak kullanarak, cinsel saldırıda bulundu. Aradan geçen 34 yılın ardından insanlık suçu işleyen askerler hakkında açılan davanın duruşması 1 Şubat'ta görüldü. Kadın örgütleri tüm kamuoyunu mahkemeye katılmaya davet etti. 
 
* Guatemala'da Maya yerlilerine karşı soykırım saldırılarının yaşandığı dönemde kadınlara yönelik cinsel saldırıda bulunan askerler hakkında 30 yıl sonra dava açıldı. Dava kadına yönelik savaş suçlarının yargılanması için ilk örnek teşkil edecek. 
 
* Guatemala'da 1980'lerde yeri Maya halkına karşı savaş suçu işleyen, kadınlara cinsel saldırıda bulunan ordu mensubu iki askere 360 yıl hapis cezası verildi. 
 
MEKSİKA
 
* Meksika'nın başkenti Meksika şehrinde erkek şiddetine karşı müzik yapan punk rock grubu kurdu. Şehri sokaklarında rastladıkları tacizcileri teşhir eden maskeli kadınlar, konfeti tabancılarıyla tacizcileri kuşatıyorlar, dev hoparlörle "Sexista Punk" şarkısını çalıyorlar. 
 
* Kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve katliamlara karşı Meksika'nın 42 kentinde alanlara çıkan kadınlar, "Şiddeti münferit örnekler olarak gösteren yetkililer, tüm eyaletlerde ve özellikle Mexcio City'de şiddet atmosferinde yaşayan kadınları özsavunma yapmaya ve ne olup bittiğini göstermek için sokaklara çıkmaya zorladılar" dedi.
 
EKVADOR
 
* Resmi ziyaret için Ekvador'da bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başkent Quito'da Meclis'e geldiği sırada bir grubun protestosu ile karşılaştı. ""Katil Erdoğan", "Ülkemizden defol", "Kürtlerin ve Suriyelilerin katili" sloganları atan kadınlar Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın korumaları tarafından salondan darp edilerek çıkarıldı.
 
TUNUS
 
* Tunuslu kadınlar, kafelerin kadın ve erkekler olmak üzere ikiye ayrılmasına tepki gösterdi. Sadece erkekler için hizmet veren ve ucuz olan kafelere giren kadınlar üzerlerindeki gizli kameralarla da erkeklerin tepkilerini görüntülediler. 
 
FRANSA
 
* Fransa birçok kentinde alanlara çıkan binlerce kişi, hükümetin görüşmeye başladığı yeni çalışma yasasının geri çekilmesini istedi. Eylemlere katılan öğrencilerde okulları işgal ederek, barikatlar kurdu. 
 
İSVEÇ
 
* İsveç'in Borlänge kentinde 1 Mayıs günü Nazi Kuzey Direniş Hareketi mensubu ırkçıların düzenlediği yürüyüşte, Neo-Nazilerin önüne sağ yumruğunu havaya kaldırarak dikilen kadının fotoğrafı sosyal medyada hızla yayıldı.