DOSYA HABER Yazdır Kaydet

10 Ekim: Gökyüzüne kansız bakmak isteyenler (2)

Dosya Haber
Ekim 06 / 2016


 

 
Barışı emanet bırakan kadınlar
 
JINHA
 
HABER MERKEZİ - Erkeklerin açtığı savaşlarda, erkeklerin yıktığı kentlerde, erkeklerin yaptığı katliamlarda… her devirde ve her yerde barış sesini yükselten, kimi zaman beyaz tülbentlerini kimi zaman bedenlerini yaşama adayan kadınlar, 10 Ekim'de de barışı getirmek için yola çıkmıştı. O gün, ardından barışı emanet bırakan 30 kadının cenazesi, "Size sözümüz barış olacak" diyen kadınların omuzlarında taşınmıştı.  
 
"Barışı getirmeye gidiyoruz" diyerek Ankara'ya gelmişlerdi. 10 Ekim günü Ankara'da paramparça edilen barış özlemi en çok da kadınların kalbinde atıyordu. Dünyanın her yerinde hep en önde barış mücadelesi veren kadınlar, 10 Ekim günü de alanları doldurmuştu. Erkeklerin başlattığı savaşlarda doğrudan 'hedef alınan' kadınlar, bedenlerini ve kalplerini militarizmin çukurunda barışın kanatlarına bırakıyorlardı.
 
10 Ekim'de binlerce kadınla birlikte Ankara Tren Garı'nda buluşan bu kadınlar da savaşa karşı yaşamı savunuyordu. Yola çıkarken hemen her şeyi ardında bırakan kadınların, katledildikten sonra da geride bıraktığı emanetleri vardı: Barış.
 
Aycan Kaya, Ayşe Deniz, Azize Onat, Başak Sidar Çevik, Bedriye Batur, Berna Koç, Dicle Deli, Dilan Sarıkaya, Ebru Mavi, Elif Kanlıoğlu, Emine Ercan, Fatma Esen, Fatma Filiz Batur, Fatma Karabulut, Gözde Aslan, Gülbahar Aydeniz, Gülhan Elmascan, İdil Güneyi, Kübra Meltem Mollaoğlu, Leyla Çiçek, Meryem Bulut, Necla Duran, Nilgün Çevik, Sarıgül Tüylü, Sevgi Öztekin, Sevim Şinik, Seyhan Yaylagül, Sezen Vurmaz Babatürk, Şebnem Yurtman, Şirin Kılıçalp ile Muhammed Veysel Atılgan.
 
Yanlarındaki Veysel çocukla birlikte 10 Ekim'de katledilen kadınların hikayeleri, her şeye rağmen barışa umut oluyor ve omuzlarında taşındıkları kadınların sözü bir kez daha yükseliyor: "Size sözümüz barış olacak."
 
Aycan Kaya
 
Aycan HDP İstanbul Üsküdar İlçe Eş Başkanıydı. Cenazesi 12 Ekim'de Batman'dan uğurlandı.
 
Ayşe Deniz
 
Ayşe, HDP Karşıyaka İlçe Yönetim Kurulu üyesi ve mali müşavirdi. Berna Koç ve Ayşe Deniz için İzmir'de 12 Ekim'e binlerce kişinin katıldığı düzenlenen yürüyüş ve törende, Ayşe ve Berna'nın tabutlarını kadın yoldaşları omuzlarken onlara "Size sözümüz barış olacak" dedi. Cenazesi Berna'yla  birlikte Doğançay Mezarlığına kadınlar tarafından defnedildi.
 
Azize Onat 
 
Azize, HDP Üsküdar İlçe Örgütü üyesiydi. Siirt'in Şirvan ilçesine bağlı, eski adıyla Zivzik köyünde doğdu, daha sonra İstanbul'a yerleştiler. Ankara'ya gitmeden önce Kobanê'deki çocuklara göndermek için topladığı oyuncakları düzenlemişti. Ankara'ya gelirken de "Ben uğraşmazsam, sen uğraşmazsan bu ülkeye barış nasıl gelecek" diyen Azize'nin cenazesi 12 Ekim'de tabutu kadınların omuzlarında taşınarak Ümraniye'de defnedildi.
 
Başak Sidar Çevik
 
Başak, Atılım Üniversitesi İnşaat Fakültesi son sınıf öğrencisiydi. Urfa'dan gelen halası Nilgün Çevik, babası, İzzettin Çevik ve annesi Hatice Çevik ile Ankara'da mitingde buluşmuştu. Başak Sidar Çevik de ailesiyle miting alanında buluşmuştu. Katliamda halası Nilgün ile katledildi. Babası, "Barış diyorduk, başka bir şey demiyorduk. Sadece barış" dedi. Patlama sonrası Başak'ın anne ve babasının fotoğrafı ise, katliamın fotoğrafı olarak hafızalara kazındı. Nilgün'le beraber cenazeleri Suruç'a gönderildi.
 
Bedriye Batur
 
Bedriye, halası Fatma Filiz Batur'la alandaydı. Birlikte çıktıkları yolda, birlikte kaybettiler hayatlarını. Cenazeleri Alanya'da defnedildi. 
 
Berna Koç
 
Berna, İzmir Halkevi üyesiydi. Bir yandan temizlik işçisi olarak çalışıyor bir yandan da üniversite sınavına hazırlanıyordu. Berna, Celal Bayar Üniversitesi Harita ve Kadastro bölümünü kazanmıştı. 2004 yılında sendikacılar, KaosGL'nin LGBTİ işçi ve memurların katılımıyla düzenlediği Gey-Lezbiyen İşçi Buluşması'nda da yer almıştı. Ailesini bebekken yitiren Berna, evlatlık olarak verildiği ailesini de daha sonra kaybetmiş ve bunun üzerine yetiştirme yurduna büyümüştü. Berna ve Ayşe Deniz için 12 Ekim'de İzmir'de düzenlenen ve binlerce kişinin katıldığı yürüyüş ve törende Berna'nın tabutu mor ve gökkuşağı bayraklarıyla sarıldı. 
 
Dicle Deli
 
Siirt doğumlu 17 yaşındaki Dicle, yaşamını yitiren yüz barış güvercininden  biriydi.  İstanbul'da yaşayan Dicle, Bakırköy Lisesi'nde okuyordu. 'Emek ve Demokrasi' talebini haykırmak  için yola çıkan Dicle, 10 Ekim Barış mitingine gelmeden önce çektiği fotoğrafın altına şu notu düşmüştü: "Ankara'ya barışı getirmeye gidiyoruz.
 
Dilan Sarıkaya
 
Dilan, Çukurova Üniversitesi arkeoloji Bölümü öğrencisiydi. EMEP üyesiydi. Dilan'nın babası İzzet Sarıkaya, "Ben yoldaşımı ona öğrettiğim ilk sloganla göndermek istiyorum. Faşizme ölüm, halka hürriyet. Yoldaşım yoldaşlarımıza selam söyle" dedi. Teyzesi Yıldız Erdoğan ise Dilan'ı şöyle anlattı: "Kalbinde sadece sevgi, barış, umut vardı, hayalleri vardı o çocuğumun. Hayallerimizi bizden aldılar. Bir çocuğu öldürdüler, 100 kişiyi yaktılar, yaktılar bizi." Cenazesi yüz binlerce kişi tarafından karşılanan Dilan, 12 Ekim'de Adana'da defnedildi.
 
JINHA'ya konuşan annesi, ölümünün birinci yılında Dilan'ı şu sözlerle andı:
"Kadınların fazlasıyla ezildiklerini söyler ve bunu kırmak için de mücadele ederdi. Dilan'ım Ankara'ya giderken 'Anne ben barışı haykırmaya gidiyorum, barış mitingi yapılacak ve ülkenin her yerinden barış isteyenler gelecekler' demişti. 
 
Ebru Mavi
 
Ebru, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesinde okuyordu. Kimya Bölümü 2. Sınıf öğrencisi Ebru, miting için Alanya'dan gelen dayısı HDP İlçe Eş Başkanı İsmail İşli'yi görmek için katliamın yaşandığı yere gitti. Patlama anında dayısının önünde duran Ebru hayatını kaybetti. Cenazesi Elbistan'a getirilen Ebru'nun cenazesi kadınların omuzlarında taşındı.
 
Elif Kanlıoğlu
 
Aydın'dan Ankara'ya mitinge gelen Elif, Mersin Üniversitesi Yabancı Dil Yüksekokulu 2. sınıf öğrencisiydi. Cenazede konuşan babası EMEP Aydın il yöneticisi Ümit Kanlıoğlu, "Benim kızım barış olsun, kimse ölmesin diye oradaydı. Benim kızım Laz'dı. Onun yanında Kürtler öldü, Çerkezler öldü, Türkler öldü, çocuklar ve barış isteyen insanlar öldü" dedi.  Elif'in cenazesi Artvin'in Arhavi İlçesi'nden uğurlandı.
 
Emine Ercan
 
Emine, EMEP üyesiydi. Cenazede konuşan eşi, "Eşim barış için oraya gitmişti. Ölümler dursun diye Ankara'ya gitmişti. Ama eşim barış için orada öldü" dedi. Cenazesi 12 Ekim'de Çorum Hacı Bektaş Cemevi'nden kadınların omuzlarında uğurlandı.
 
Fatma Esen
 
HDP üyesiydi olan Fatma'nın cenazesi 12 Ekim'de İstanbul Fatih Kadınlar Pazarı'nda yapılan anmanın ardından Gazi Cemevi'ne getirildi. Cemevinde yapılan törenin ardından yürüyüşle Gazi Mezarlığı'na götürülen Fatma'nın tabutu kadınların omuzunda taşındı. Cenazede "Edî besê" çığlıkları yükseldi.
 
Fatma Filiz Batur
 
HDP Alanya İlçe Teşkilatı Eş Başkanı Fatma, kadın mücadelesi veriyor, şiddet gören kadınları koruyor, davalarını takip ediyordu. Boşanmak isteyen kadınları avukatlarla buluşturuyor, ihtiyacı olan kadınları işe yerleştiriyordu. 10 Ekim'de beraber yola çıktığı ve beraber katledildiği yeğeni Bedriye Batur ile birlikte Alanya'da defnedildi. 
 
Fatma Karabulut
 
Fatma, HDP Üsküdar İlçe Başkanlığı'nda görevliydi. Cenazesi 11 Ekim'de memleketi Konya'nın Cihanbeyli İlçesi'ne bağlı Kırkışla'da defnedildi.
 
Gözde Aslan
 
CHP Malatya Gençlik Kolları üyesi Gözde, mitinge Malatya'dan katılmıştı. Mersin'de üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın yakılarak katledilmesi sonrasında "Kadına Bunu Yapma" başlıklı bir video fikri ortaya atarak, birçok kadınla bu videoyu çekmişlerdi.  Gözde, 12 Ekim'de Malatya'da düzenlenen törenin ardından defnedildi.
 
Gülbahar Aydeniz
 
Gülbahar, Ankara'daki mitingde hayatını kaybeden CHP gençlik kolları üyesi 11 kişiden biriydi. Gülbajar'in cenazesi de 12 Ekim'de Malatya'da Gözde Aslan, Umut Tan, Onur Tan, Sezen Vurmaz ve Seyhan Yaylagül için yapılan törenle toprağa verildi.
 
Gülhan Karlı Elmascan
 
İlkokulda rehber öğretmenliği olarak görev yapan Gülhan Karlı Elmascan, bir yıl önce evlendikleri eşi Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyesi TCDD makinisti Yılmaz Elmascan ile birlikte Adana'dan mitinge gelmişti.
 
Adana'dan eyleme gidenlerden Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyeleri, Emek Partisi üyeleri Dilan Sarıkaya ve Emek Partisi İl Yönetim Kurulu Üyesi Şebnem Yurtman ile birlikte hayatlarını kaybettiler. 12 Ekim'de Konya'nın Ereğli İlçesi'ne bağlı Zengen Mahallesi'ne getirildiğinde cenaze aracından alınan Gülhan'ın cenazesi kadınların omzunda taşındı.
 
İdil Güneyi
 
İdil, TCDD'de başmühendis olarak görev yapıyordu. Hacettepe Üniversitesi mezunu fizik mühendisiydi. Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) yöneticisiydi. İdil, Facebook sayfasındaki son paylaşımında, "Gözyaşlarımızın Rengi Aynıdır… 10 Ekim'de Ankara'dayız" demişti. 12 Ekim'de Ankara Karşıyaka Mezarlığı'nda düzenlenen cenaze töreninin ardından toprağa verilidi.
 
Kübra Meltem Mollaoğlu
 
Kübra,  HDP İstanbul 1. Bölge 16. Sıra milletvekili adayıydı. 11 Ekim'de Kadıköy'den, Üsküdar'da bulunan Karacaahmet Mezarlığı'na gerçekleşen cenaze törenine binlerce kişi katıldı.
 
Leyla Çiçek
 
Leyla, HDP Tarsus İlçe Yönetim Kurulu Üyesiydi. Cenazesi 12 Ekim'de Tarsus'ta defnedildi. Çiçek'in ablası Ayten Çiçek, "Vahşeti kınıyoruz. Kardeşimle gurur duyuyorum. Kardeşim barış için gitmişti o mitinge" dedi. Aycan'ın diğer kız kardeşi ise, "Tek isteğimiz barıştı. Başka hiçbir şey değildi. Kardeşim barış uğruna öldü" dedi. Binlerce kişinin katıldığı 4 kilometrelik yürüyüşün ardından Şehir Mezarlığı'na götürüldü.
 
Meryem Bulut
 
70 yaşındaki Meryem Bulut, Barış Annesi ve HDP İstanbul Şişli Yönetim Kurulu Üyesiydi. Herkesin tanıdığı Barış Annesi Meryem, 1990'lı yıllarda Kürdistan'da polis tarafından gözaltına alınan oğlundan bir daha haber alamamıştı. Torunu ise bir yıl önce Şengal'de IŞİD'e karşı savaşırken ölmüştü.
 
Bir oğlu 25 yıldır gerilla olan Meryem'in çocukları cenazede, "Annemiz barış için öldü, annemiz asker, polis ve gerilla için öldü. Annemiz bütün insanlar için öldü." dedi. Meryem, 12 Ekim'de Batman'ın girişinde yüzlerce kişinin katılımıyla karşılanarak İkiztepe köyü mezarlığında torunun yanına defnedildi.
 
Necla Duran
 
Necla, Antakya Halkevi üyesiydi. 12 Ekim'de Defne ilçesine bağlı Aşağıokçular Mahallesi'nde binlerce insan tarafından alkış ve zılgıtlarla karşılandı. Arapça ve Türkçe sloganların atıldığı anma töreninde, katliamda yaşamını yitiren Necla'nın yoldaşı Filistinli Ahmed Alkhaldi de anıldı. Ankara'da katledilen barış şehitleri için saygı duruşunun da yapıldığı törende, Necla'nın cenazesi sloganlar eşliğinde yapılan yürüyüşle mezarlığa götürüldü.
 
Nilgün Çevik
 
Nilgün Çevik ağabeyi İzzettin Çevik ve eşi Hatice Çevik ile Urfa'dan Ankara'ya mitinge gelmişti. Buluştukları Başak Sidar Çevik'in de halasıydı. Daha önce kanser hastalığını atlatan Nilgün, 10 Ekim'de Başak'la birlikte katledildi.
İkisinin de cenazesi 12 Ekim'de Suruç'ta toprağa verildi.
 
Sarıgül Tüylü
 
Sarıgül, HDP Sarıyer İlçe Örgütü üyesiydi. Cenazesi 11 Ekim'de Kağıthane'deki Nurtepe Cemevi'nden kadınların omuzlarında "Şehid namırın" sloganları ile uğurlandı. Yüzlerce kişinin katıldığı törende esnaf kepenk kapattı.
 
Sevgi Öztekin
 
Sevgi, mitinge Ankara'dan katılmıştı. Özgürlük ve barış için alandaydı. Ailesi "barış türküsünü susturdular" dedi. 11 Ekim'de Batıkent Pir Sultan Cemevi'nden sonra, Karşıyaka Cami'nde kılınan öğle namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verildi."
 
Sevim Şinik
 
Sevim, Alanya'dan Ankara'ya gitmişti. Cenazesi 12 Ekim'de Mehmet Tevfik Dalgıç'ın cenazesi ile birlikte Alanya'da defnedildi. Kürtçe sloganlar ve ağıtlar eşliğinde cenazeler toprağa verildi.
 
Seyhan Yaylagül
 
Seyhan, eşiyle Maraş'ın Elbistan ilçesinden Ankara'ya gitmişti. Elbistan'dan gidenlerden hayatını kaybeden Ebru Mavi ile birlikte cemevinde tören düzenlendi. Seyhan'ın cenazesi 12 Ekim'de Malatya'da defnedildi.
 
Sezen Vurmaz Babatürk
 
Sezen, 15 yaşındaki kızıyla birlikte Ankara'daydı. Kızı yaralanırken, Sezen hayatını kaybetti. 12 Ekim'de Malatya'da gerçekleşen törenin ardından Şehir Mezarlığı'nda defnedildi.
 
Şebnem Yurtman
 
Şebnem, Mersin Üniversitesi öğrencisi ve Emek Partisi Mersin İl Yönetim Kurulu üyesiydi. Cenaze töreninde köyün kadınları, "Şebnem herkes için barış istedi. Yeri cennetlik" diyerek ağıt yaktı. Cenazesi 12 Ekim'de Adana'nın Karaisalı ilçesi Bucak köyünde defnedildi. 
 
JINHA'ya konuşan annesi Şebnem'in ölümünün birinci yılında şunları söyledi: "Özelikle kendini kadın mücadelesine vermişti. Sürekli kadının üzerindeki baskı ve eril  zihniyeti kırmaya karşı mücadele ederdi. Ezilmiş bir halk var ve eziyorlar bizi derdi, sürekli tartışırdı herkese doğru bildiği mücadelesini anlatırdı. Şebnem yazmaları çok severdi, her gün onun mezar taşına çok sevdiği yazmasını bağlar eve giderim, ömrüm boyunca her gün çok sevdiği yazmasını eksik etmeyeceğim."  
 
Şirin Kılıçalp
 
Şirin, İstanbul'da Hacı Ethem Üktem Ortaokulu'nda Türkçe öğretmenliği yapıyordu. Aynı zamanda Eğitim Sen İstanbul Kadınlar Sahnesi oyuncusuydu. 11 Ekim'de memleketi Konya'nın Kulu ilçesinde defnedildi.
 
Muhammed Veysel Atılgan
 
Ve çocuk Veysel… Veysel 9 yaşındaydı. TCDD Diyarbakır Müdürlüğü'nde çalışırken beş yıl önce tayini Ankara'ya çıkan babası İbrahim Atılgan ile mitingdeydi. İbrahim Atılgan, Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) üyesiydi. Veysel, Batıkent'teki Kürşad Bey İlkokulu'nda 3/A sınıfında okuyordu. Kısa bir süre önce çekilmiş videosunda avukat olmak istediğini söylemiş, ailesinden bisiklet, tablet ve bilgisayar istemişti. Cenazeleri 11 Ekim'de Batman'da defnedildi. Veysel'in öğretmeni Sabahat Yıldırım, ardından şunları yazmıştı:
 
"Sevgili öğrencim Muhammed Veysel Atılgan, küçücük bedeninde taşıdığın kocaman yüreğinle barış dediğin için babanla el ele katillerin hedefi oldun. Ben bu dersi seni anmadan nasıl veririm? Seni, barış sözünü kullanmadan anlatırsam eksik olur, barış dersem peki arkadaşların sormaz mı 'barış ölüme eş mi öğretmenim?' diye. Barışın güvercini sensin artık benim için."
 
Yarın: 10 Ekim'in tanıkları anlatıyor
 
(sy)